AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 22 oktober 2021 07:53

Bussenmaker Ebusco in de plus bij beursdebuut op groen Damrak

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco werd vrijdag hoger gezet bij zijn beursdebuut op een groen Damrak. De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hielpen de AEX-index daarbij aan nieuw recordniveau. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat het Chinese vastgoedconcern Evergrande toch net op tijd een langverwachte rentebetaling op één van zijn leningen heeft gedaan, waarmee wanbetaling van het noodlijdende concern voorlopig is afgewend.

Ebusco klom 2,6 procent tot 23,60 euro. De Brabantse bussenmaker haalde met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op en heeft een beurswaarde van meer dan 1,3 miljard euro. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse in de aandelen zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil Ebusco zijn naamsbekendheid vergroten. De bussen van Ebusco rijden al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 816,24 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 1067,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent. De Londense FTSE-index klom 0,4 procent ondanks een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in september.

Chipmakers in de plus

ASML, ASMI en Besi gingen aan kop in de AEX met winsten tot 2,7 procent. In de chipsector werd onder meer gereageerd op de kwartaalresultaten van Intel. De Amerikaanse chipproducent kondigde aan forse investeringen te gaan doen om de concurrentiestrijd met de grote technologiebedrijven aan te gaan. Steeds meer techbedrijven willen hun eigen chips gaan ontwikkelen.

Wereldhave steeg 3,7 procent. Topman Matthijs Storm van het vastgoedfonds stelde "zeer tevreden" te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen van de overheid voor de huurders, is er volgens Storm geen huurder van Wereldhave failliet gegaan.

L'Oréal

In Parijs dikte L'Oréal 6,5 procent aan. De Franse cosmeticaproducent wist in het derde kwartaal flink meer make-up te verkopen, onder meer door de versoepeling van de coronaregels. Nu mensen weer vaker buitenshuis komen, besteden ze ook meer tijd aan hun uiterlijk.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1640 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 82,34 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 84,40 dollar.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 732,24 en op zijn laagst 710,89. Het aandeel had een slotkoers van 729,05.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Frankrijk, Faillissement, Ebusco, Asml, Munchen, Verenigde-staten, Damrak, Beursplein-amsterdam


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt