AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 18 oktober 2021 07:22

Philips voorzichtiger over 2021

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Philips,

Philips heeft in het derde kwartaal min of meer in lijn met de analistenverwachtingen gepresteerd, maar werd wel iets voorzichtiger over de verwachtingen voor dit jaar. Dit bleek maandag uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,2 miljard euro. Op een vergelijkbare basis daalde de omzet met 8 procent. De analistenconsensus rekende vooraf ook op krap 4,2 miljard euro aan omzet.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met krap 2,2 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,0 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam uit op 803 miljoen euro. Analisten rekenden op respectievelijk 2,2 miljard, 1,1 miljard en 816 miljoen euro.

Dat betekent dat de afdeling Connected Care een krimp van 39 procent op vergelijkbare basis liet zien.

Op 25 maart kondigde Philips aan de tak Huishoudelijke Apparaten voortaan als niet-voortgezette activiteiten te rapporteren, nu deze activiteiten worden verkocht aan Hillhouse Capital. Deze desinvestering werd in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

Exclusief de tak Huishoudelijke Apparaten boekte Philips in het derde kwartaal van 2020 een omzet van 4,4 miljard euro met een aangepaste EBITA van 684 miljoen euro en een marge van 15,5 procent.

Afgelopen kwartaal behaalde Philips een aangepaste EBITA van 512 miljoen euro met een marge van 12,3 procent. Daar hadden analisten gerekend op 490 miljoen euro en 11,7 procent.

Onder de streep restte een winst van 3,0 miljard euro. Dat is echter inclusief 2,5 miljard euro boekwinst op de verkoop van de tak Huishoudelijke Apparaten. Uit voortgezette activiteiten bedroeg de winst 442 miljoen euro.

Vorig jaar boekte Philips een winst van 340 miljoen euro.

Liever wat actiever handelen?

Bekijk hier het aanbod van instrumenten voor het aandeel Philips

Terugroep

Net als bij de cijfers over het tweede kwartaal hebben beleggers ook dit kwartaal weer veel aandacht voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur door Philips.

De Nederlandse specialist in medische apparatuur riep in juni van dit jaar ademhalingsondersteunende apparaten terug, omdat het schuim dat wordt gebruikt om het geluid van de machines te dempen kan verslechteren en kleine deeltjes kan uitstoten die de luchtwegen irriteren. De vrijgekomen gassen kunnen ook giftig zijn of mogelijk zelfs kanker veroorzaken, meldde Philips destijds.

Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal trof Philips voor deze problemen een voorziening van 250 miljoen euro.

Maandag zei topman Frans van Houten dat het herstelprogramma gaande is in de VS en enkele andere markten.

Outlook  

Philips wees maandag op aanhoudende corona-onzekerheid en merkte op dat de druk op de aanvoerketen is toegenomen. Dit zal ook in het vierde kwartaal aanhouden.

Philips rekent daarom voor 2021 op een lage enkelcijferige vergelijkbare omzetgroei met een "bescheiden" verbetering van de aangepaste EBITA-marge.

Philips rekende eerder nog op een vergelijkbare omzetgroei van laag enkelcijferig tot circa 5 procent en een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 basispunten.

De analistenconsensus voorziet voor heel 2021 een vergelijkbare omzetgroei van 2,4 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,4 procent.

Verder merkte Philips maandag op dat het op basis van de sterke klantenvraag en het groeiende orderboek, dat in 2022 het groeitraject weer wordt hervat met een stijgende omzet en een verbetering van de marge.

Afgelopen kwartaal realiseerde Philips een dubbelcijferige groei op vergelijkbare basis van de orderinstroom, te danken aan Diagnosis & Treatment en Connected Care.


De koers van het aandeel Philips noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Waarschuwing, Kwartaalcijfers, Aex_fonds

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Amerikaanse aandelen prijzen al behoorlijk wat slecht nieuws in

oktober 3, 2022

KPN sprintje – 03okt22

oktober 3, 2022

Eurobonds interessant instapmoment?

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
03 okt 11:15 Cees Smit

Column: Lekker een chippie erbij

03 okt 11:03 Shaun Stevens

Belastende tijden voor Nederlandse REIT’s

03 okt 11:46 Nico Inberg

Wil Blijdorp B&S Group van de beurs halen?