NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP zaterdag, 16 oktober 2021 11:45

Baas noodfonds ESM bepleit hogere schuldengrens voor EU-lidstaten

BERLIJN (ANP) - Ook na de coronacrisis zouden lidstaten van de Europese Unie meer moeten kunnen lenen dan begrotingsregels uit het Stabiliteitspact toestaan. Daarvoor pleit Klaus Regling, de hoogste baas van het permanente noodfonds voor eurolanden, in een interview met weekblad Der Spiegel. Officieel mogen lidstaten hun schulden niet laten oplopen tot meer dan 60 procent van de omvang van de economie, maar volgens Regling is de bovengrens door de lage rentes achterhaald.

"Politici moeten beseffen dat een land te veel kan lenen, maar ook te weinig", aldus Regling in Der Spiegel. De Duitser staat sinds de oprichting van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) in 2012 aan het hoofd van het fonds dat als vangnet dient voor eurolanden in financiële problemen.

De begrotingsregels voor EU-lidstaten, waar Regling in de jaren tachtig zelf over onderhandelde, zijn wegens de coronapandemie opgeschort. Maar ook als ze weer gaan gelden, zou het ESM-hoofd graag zien dat er meer ruimte voor staatsschulden komt. "Rentes zijn veel lager dan dertig jaar geleden, dus de schulden zouden omhoog kunnen zonder dat ze overheidsbegrotingen extra belasten." Hij rekent voor dat Italië in de jaren negentig nog 12 procent van het bruto binnenlands product kwijt was aan rentes, terwijl dat nu nog maar 3 procent is.

Als landen ineens veel minder gaan lenen, zou dat volgens Regling ook nadelige gevolgen hebben voor spaarders. Lage rentes zijn niet alleen het gevolg van ingrepen van centrale banken, maar ook van een overaanbod van spaargeld in de vergrijzende westerse wereld. Zouden Europese landen minder schulden aangaan, dan daalt de vraag naar spaargeld verder en zakken ook de rentes op spaarrekeningen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europees-stabiliteitsmechanisme, Europa-werelddeel, Italie, Duitsland, Verenigde-staten, Sparen, Europese-unie, Politiek

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%