NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP donderdag, 14 oktober 2021 18:16

Yellen: IMF en Wereldbank riskeren gezichtsverlies na schandaal

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank riskeren reputatieschade op te lopen door een schandaal rond een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Als er niet snel wordt ingegrepen om de integriteit beter te beschermen, dreigt volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, het vertrouwen in de twee instituties af te brokkelen.

Yellen verwijst naar een uitgebreid onderzoek naar de huidige IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. Een advocatenkantoor onderzocht haar handelen als hoge bestuurder bij de Wereldbank en stelde dat ze in 2017 druk had uitgeoefend om China hoger te laten eindigen in een ranglijst van aantrekkelijke landen voor bedrijven. Georgieva heeft de beschuldigingen zelf altijd fel tegengesproken. Deze week besloot het bestuur van IMF dat de Bulgaarse mocht aanblijven als hoogste baas van het fonds.

Maar de Verenigde Staten vinden dat de hele kwestie zorgelijke punten heeft blootgelegd. Resultaten van het integriteitsonderzoek "kunnen het vertrouwen in de internationale financiële instituties aantasten als er geen rigoureuze maatregelen worden genomen voor meer verantwoordelijkheid, het beschermen van integer onderzoek en het voorkomen van wangedrag", schrijft Yellen naar aanleiding van de jaarvergaderingen van het IMF en de Wereldbank van deze week.

Eerder deze week zei Yellen al dat het onderzoek door het advocatenkantoor "aanleiding geeft tot legitieme zorgen". Op een persconferentie verwees Georgieva vragen over de nieuwe uithaal door naar de Zweedse minister van Financiën, Magdalena Andersson, die ook de belangrijkste stuurgroep binnen het IMF voorzit. Zij liet weten dat Georgieva de unanieme steun krijgt van het volledige IMF-bestuur.

De Aandeelhouder TV

oktober 15, 2021

AEX volgt perfecte scenario

oktober 15, 2021

HAL, Coolblue, Just Eat en Alfen | De Aandeelhouder Podcast Afl. 40

oktober 15, 2021

Coolblue, PostNL, SBM Offshore, de chatsessie, Renewi, IBM en CM.COM | Deze Week in het Magazine

oktober 15, 2021

Terug naar 800 | 15 oktober 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Hoogspanningsaandelen

 • 08:05

  Krachtig herstel op aandelenbeurzen na sterke kwartaalcijfers Amerikaanse banken

 • 16:23

  TA van Edward Loef – Dow Jones index in forse Elliott correctie?

 • 15:00

  Olieprijs verwachting 2021 & 2022 – Waar gaat de olieprijs heen?

 • 08:38

  Beurs maakt draai omhoog in aanloop naar cijferseizoen

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Bruisend Italiaans aandeel

 • 14:00

  Goudprijs verwachting 2021 & 2022 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:13

  ETF van de week: WisdomTree Phsyical Palladium (VZLB)

 • 08:34

  Focus van beleggers op inflatierapport & IEA waarschuwt voor te trage energietransitie

Masterclasses

Columns

Nieuw
14 okt 12:52 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico Inberg

14 okt 10:28 Redactie

ETF v/d Week: U.S. Energy

14 okt 09:08 Redactie

Verstandig beleggen voor je pensioensopbouw