AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 13 oktober 2021 12:14

VS grootste bitcoinproducent na ineenstoring Chinese cryptomarkt

CAMBRIDGE (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben de koppositie van China overgenomen als grootste "producent" van bitcoins. Voorheen waren krachtige computersystemen in het Aziatische land goed voor de meeste bitcoins die er wereldwijd bijkomen. Maar de Chinese regering treedt steeds harder op tegen de cryptomarkt, waardoor het land volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance nog amper bijdraagt aan de wereldwijde hoeveelheid cryptomunten.

Bitcoins worden net als andere cryptomunten verhandeld via een blockchain, een soort decentraal orderboek dat overal tegelijk wordt bijgewerkt. Om elke aanvulling overal in het netwerk aan te passen moet een ingewikkelde wiskundige formule worden opgelost. Wie dat lukt, krijgt een bitcoin als beloning. Dat heet het "minen" of delven van bitcoins.

Wereldwijd hebben ondernemers speciale computersystemen dag en nacht aan het rekenen gezet om bitcoins te kunnen verdienen. De grootste miners zaten in China, waar ze profiteerden van de lage prijzen voor de gigantische hoeveelheden elektriciteit die nodig zijn om bitcoins de delven. Maar dit jaar maakt de Volksrepubliek werk van zijn verbod op de bitcoin en aanverwante activiteiten. Zo kondigden provincies een verbod af en voerden autoriteiten hun controles op.

Rekenkracht

Die strijd tegen Chinese miners werpt zijn vruchten af. Waar China in september 2019 nog goed was voor 75 procent van alle rekenkracht die wereldwijd wordt gebruikt voor het delven van bitcoins, is dat volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance gedaald tot bijna niets. Het aandeel van de Verenigde Staten is gestegen tot 35,4 procent, meer dan een verdubbeling vergeleken met april.

Mogelijk zijn Chinese miners nog steeds actief in eigen land, maar verbergen ze zich achter afgeschermde virtuele privénetwerken (VPN). Die doen het voorkomen alsof computersystemen elders staan. Volgens de onderzoekers is het daarom goed mogelijk dat een recente toename in de rekenkracht voor bitcoins in Duitsland en Ierland het gevolg zijn van VPN's van bitcoinminers.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Cambridge-verenigd-koninkrijk, Cambridge-centre-for-alternative-finance, Wiskunde, Elektriciteit, Verenigde-staten, Duitsland, Computer, Bitcoin

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?