AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 11 oktober 2021 09:20

Hogere prijzen Chinese energie stuwen inflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft de gereguleerde elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers laten stijgen om de stroomstoringen in het land tegen te gaan. De hogere prijs moet het voor elektriciteitsproducenten winstgevender maken om het aanbod te vergroten. Daarnaast worden gebruikers gestimuleerd minder energie te gebruiken. Door de stap van de Chinese autoriteiten neemt de inflatiedruk toe en zullen de prijzen dus stijgen.

Beijing liet de stroomprijzen vorige week met 20 procent stijgen ten opzichte van het vorige plafond. Econoom Lu Ting van zakenbank Nomura in Hongkong schat dat de impact van de maatregel op de consumentenprijzen ongeveer 0,4 procentpunt kan zijn. De tekorten aan stroom dreigen de economische groei te vertragen doordat fabrieken niet op volle kracht kunnen draaien.

De prijs van kolen is tot een recordhoogte gestegen. Dat komt onder meer door zware regenval en overstromingen in de regio van China waar de meeste steenkool wordt geproduceerd. In de provincie Shanxi is bijna 10 procent van de mijnen gesloten door overstromingen.

China kondigde vorige week ook al aan de import van kolen fors op te voeren, "ongeacht de prijs, om de verwarming en stroomproductie in de winter te garanderen". De brandstof voor elektriciteitscentrales behoort tot de meest vervuilende, maar nu de gasprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen zijn kolen in bedrijfseconomisch opzicht weer aantrekkelijker. Dat China weer van plan is fors meer kolen te stoken maakt de aankomende klimaatonderhandelingen van de VN in Glasgow ingewikkelder.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Energie, Peking, Economische-groei, Hongkong, Invoer-handel, Shanxi, Glasgow, Economie

De Aandeelhouder TV

maart 22, 2023

Bibberen voor het rentebeluit | 22 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

 • 08:15

  Alle ogen op Jerome Powell tijdens persconferentie

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt