Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten verdeeld

Europese beurzen sluiten verdeeld
11 okt 2021 om 18:30

De aandelenmarkten in Europa deden het maandag rustig aan, in aanloop naar de start van het nieuwe cijferseizoen.

De STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent hoger op 457,53 punten. De Duitse DAX daalde 0,1 procent op 15.199,14 punten. De Franse CAC 40 won 0,2 procent op 6.570,54 punten. De Britse FTSE eindigde 0,7 procent hoger op 7.146,85 punten.

“De Europese aandelenmarkten zijn de week moeizaam begonnen, waarbij de FTSE100 het beter deed dan omringende beurzen”, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die wees op de stijging van onder meer grondstoffenaandelen in Londen die de beurs daar aan een mooie winst hielpen.

De afgelopen week waren de financiële markten al in de weer met de gasmarkten. “In de komende weken zal dat vermoedelijk niet veel anders zijn”, voorspelt marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

“Per saldo verwachten we slechts een bescheiden impact op de groei en inflatie van de huidige stijging van de energieprijzen”, aldus CIO Mark Haefele van UBS. Het grootste risico noemt Haefele een strenge winter. Dan zullen de energieprijzen verder stijgen, de industriële productie worden verstoord en de economische groei “een grotere klap” krijgen, waarschuwt de CIO.

De WTI-olieprijs steeg maandag ruim 2 procent tot 81,25 dollar. Het termijncontract voor aardgas voor november werd op de Europese markt zo’n 4 procent goedkoper op 84,52 euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1572.

Macro-economisch was er maandag nauwelijks nieuws. Later deze week volgen de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Beleggers zullen die ontleden om nieuwe aanwijzingen te vinden rond de taperplannen van de Fed.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees verder op een andere grote centrale bank, de Bank of England, die ook steeds meer hint op een koerswijziging: “om de beleidsrente op korte termijn te verhogen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te beteugelen.”

De Britse tienjaarsrente steeg tot 1,18 procent, terwijl de Duitse variant op -0,12 procent noteerde en daarmee het hoogste niveau in bijna zo’n vijf maanden.

Stijgers en dalers

In Frankfurt deden Siemens Energy, BMW en Daimler goede zaken met winsten van 2 tot 3 procent, terwijl HelloFresh 5 procent verloor. Nutsbedrijven RWE en E.ON verloren zo’n 3 tot 4 procent.

In Parijs was ArcelorMittal koploper met een koerswinst van ruim 4 procent. Renault steeg meer dan 3 procent.

Grondstoffenaandelen deden het maandag sowieso goed. TotalEnergies won zo’n 2 procent en in Londen stegen Shell en BP ook circa 2 procent dankzij de oplopende olieprijs.

De grootste dalers in de CAC 40 waren EssilorLuxottica en Carrefour, met verliezen van 2 tot 3 procent. Het Franse Auchan heeft onlangs concurrent Carrefour benaderd voor een overname en was bereid ongeveer 19 miljard dollar neer te tellen, maar de besprekingen om de marktleider van Frankrijk te creëren zijn vastgelopen op de voorwaarden, zo schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen.

In Londen presteerden ook de mijnbouwers goed. Zo won Anglo American zo’n 5 procent en BHP dik 3 procent. Aandelen van grondstoffenreus Glencore werden ook meer dan 3 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot tot een half procent in het groen. De Amerikanen vieren Columbus Day, waardoor de volumes lager liggen dan gebruikelijk. De Amerikaanse obligatiemarkten zijn vandaag wel gesloten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Asm International
    * *
  • Asml Holding
    * *
  • Besi
    * *
  • Goldman Sachs
    * *
  • ING Groep
    * *
  • NED25
    * *
  • Nvidia Corp
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.