Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

FNV roept pensioenfondsen op om beleggingen sneller te vergroenen

FNV roept pensioenfondsen op om beleggingen sneller te vergroenen
8 okt 2021 om 14:42

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV roept pensioenfondsen op om hun beleggingen sneller te vergroenen om zo mee te werken aan het halen van de klimaatdoelen. Daarvoor wil de bond de druk op fondsbesturen gaan opvoeren. Het afbouwen van fossiele beleggingen en het opvoeren van duurzame investeringen is volgens FNV noodzakelijk om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

De bond sprak zich eerder al uit voor meer groene pensioenbeleggingen. Maar FNV wil dit geluid nu nogmaals krachtig laten horen. De bond wil daarbij de eigen invloed in pensioenfondsen maximaal gaan aanwenden. Er zitten namelijk ook vertegenwoordigers van werknemers in de besturen van pensioenfondsen.

"We geven nu een duidelijk signaal af aan alle pensioenfondsen", zegt Willem Noordman, portefeuillehouder pensioenen bij het FNV-bestuur. Als bedrijven niet met een onomkeerbaar plan komen om de klimaatdoelen te halen, vormen zij volgens hem niet langer een goede pensioenbelegging. Noordman vindt daarbij dat rendement geen excuus mag zijn, omdat groene beleggingen steeds beter renderen.

De bond merkt ook dat de eigen leden zich "roeren" over dit onderwerp. Een groep leden van de FNV biedt vrijdag een manifest aan het vakbondsbestuur aan. Zij willen dat pensioenfondsen voor 2025 hun fossiele beleggingen afbouwen en het vrijgekomen geld investeren in duurzame klimaatoplossingen. Noordman vindt het een goede zaak dat de achterban zich laat horen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.