AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 7 oktober 2021 07:54

Opluchting op beurzen over mogelijke deal schuldenplafond VS

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25,

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen reageerden donderdag opgelucht op berichten dat de Democraten en Republikeinen in Washington steeds dichterbij een akkoord lijken te komen over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De ruzie over het schuldenplafond zorgde deze week samen met de inflatievrees voor wilde koersbewegingen op de beurzen, waarbij zware verliezen werden opgevolgd door stevige winsten. De Republikeinen hebben nu een voorstel gedaan om het schuldenplafond tot in december te verhogen.

Daarnaast werd uitgekeken naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten, die later op de dag bekend worden gemaakt. Ook wordt gewacht op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de plus op 770,26 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1035,73 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 1,2 procent, ondanks een flinke afname van de Duitse industriële productie in augustus. Woensdag bleek al dat de Duitse industrie kampt met materiaaltekorten en langere levertijden en veel minder nieuwe orders heeft ontvangen.

Shell

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het groen. Techinvesteerder Prosus profiteerde van een sterk herstel in de techsector en ging aan kop in de AEX, met een winst van dik 3 procent. Ook de industriële bedrijven, die veel gas verbruiken om hun producten te maken, toonden herstel dankzij de stabilisatie van de sterk gestegen gasprijzen. Staalmaker ArcelorMittal won 2,4 procent en verffabrikant AkzoNobel klom 1,5 procent.

Shell won 0,2 procent. Het olie- en gasconcern raamt de impact van orkaan Ida in de Golf van Mexico op zo'n 400 miljoen dollar. Die orkaan trof in augustus het zuiden van de Verenigde Staten. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam daardoor tijdelijk stil te liggen.

Ebusco

De producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco liet weten in de komende weken naar de Amsterdamse beurs te willen gaan. De Brabantse onderneming hoopt met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op te halen.

De euro was 1,1568 dollar waard tegen 1,1535 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 76,46 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 80,60 dollar per vat.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 732,24 en op zijn laagst 710,89. Het aandeel had een slotkoers van 729,05.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Amsterdamse-effectenbeurs, Ebusco, Europa-werelddeel, Europese-centrale-bank, Golf-van-mexico, Industrie, Verenigde-staten, Duitsland


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt