NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 7 oktober 2021 10:08

Nibud: verdere armoede dreigt door stijgende energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - De stijgende energieprijzen zullen in Nederland zorgen voor meer armoede. Daarvoor waarschuwt voorlichtingsinstituut Nibud. Directeur Arjan Vliegenthart bevestigt een bericht in De Telegraaf dat het Nibud vreest dat honderdduizenden huishoudens door de hogere energierekening in de problemen kunnen komen.

Momenteel zijn er 2,6 miljoen huishoudens die moeite hebben om rond te komen. De helft van die groep kampt ook met schulden. Voor die groep pakt een hogere rekening volgens het Nibud problematisch uit. Hoeveel hoger de nota straks wordt hangt van vele zaken af, zoals het weer, de kwaliteit van het huis, het energiecontract en het stookgedrag.

Het Nibud spreekt ook van een toename van energiearmoede. Dat is wanneer huishoudens 10 procent van het inkomen of meer kwijt zijn aan de energierekening. Dat hoeft niet direct tot armoede te lijden, maar is evengoed een probleem dat met name speelt bij gezinnen die het minder breed hebben.

Energierekening

De energierekening voor consumenten valt mogelijk honderden euro's hoger uit nu de prijzen voor stroom en gas hard oplopen. Volgens Vattenfall is een hogere energierekening de komende tijd onvermijdelijk. Hoeveel de prijzen zullen stijgen is afhankelijk van onder meer energieverbruik en contract. Vattenfall heeft de energie ruim ingekocht en mensen met een variabel contract zijn nu nog voordeliger uit, maar of dat zo blijft valt te bezien.

Bij Essent en Eneco is de lezing niet anders. Bij Essent gaat het om circa 10 procent van de klanten van wie het contract binnenkort afloopt, die vermoedelijk te maken zal krijgen met hogere kosten. Eneco ziet ook dat de tarieven behoorlijk stijgen, wat ook impact heeft op consumenten. Eneco levert rond de 2 miljoen huishoudens stroom en gas. Klanten die in betalingsproblemen komen kunnen contact opnemen met de energieleverancier voor bijvoorbeeld een regeling. Ook geven de maatschappijen tips over hoe eenvoudig op kosten te besparen.

Volgens het Nibud kan ook het kabinet helpen om de crisis te bezweren. Dat kan volgens de instelling op twee manieren. "Je kunt een kanon afschieten en de accijnzen verlagen", aldus Vliegenthart. "Maar het echte probleem zit aan de inkomenskant. Een grote groep staat structureel klem." Volgens de Nibud-baas zou vooral naar het inkomen moeten worden gekeken zoals het verhogen van het minimumloon, uitkeringen en de AOW. Vliegenthart meent dat energieleveranciers hun klanten zouden kunnen helpen met voorlichting en het doen van kleine aanpassingen als het plaatsen van tochtstrips en duurzame lampen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Vattenfall, Essent, Nationaal-instituut-voor-budgetvoorlichting, Eneco, Energie

De Aandeelhouder TV

mei 19, 2022

AEX, DAX, S&P500 – 19mei22

mei 19, 2022

Onweer op Wall Street | 19 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 18, 2022

AEX, DAX – 18mei22

mei 18, 2022

ABN AMRO en Air France-KLM | 18 mei 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:40

  TA van Edward Loef – ‘Bear’markt in Wall Street?

 • 08:51

  Ook retailer Target zinkt als een baksteen in het water

 • 17:16

  TA van Edward Loef – EUR/USD naar pariteit?

 • 13:00

  Ongedekt put opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 12:00

  Ongedekt call opties schrijven: uitleg, strategie & een voorbeeld

 • 10:02

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

 • 08:11

  Walmart tuimelt lager en Europa opent voorzichtig groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Waar ligt uw financiële pijngrens?

 • 16:00

  De historische en implied volatility van opties

Masterclasses

Columns

Nieuw
19 mei 10:52 Jordy Beuving

Tencent: geen groei en grootste winstdaling sinds IPO

19 mei 10:31 Nico Inberg

Tubize en UCB: Uitstel is nog geen afstel

18 mei 10:25 Nico Inberg

ABN Amro heeft het nog niet onder controle