AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 5 oktober 2021 04:21

Topvrouw IMF naar verluidt ondervraagd over beschuldigingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Voor topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt dinsdag een belangrijke dag. Naar verluidt wordt ze deze dag ondervraagd door andere bestuurders van het IMF over de beschuldigingen van onethisch gedrag die tegen haar zijn geuit. De geruchten gaan dat het nog maar de vraag is of de Bulgaarse kan aanblijven als hoofd van de belangrijke financiële organisatie.

Georgieva wordt ervan beticht een aantal jaar geleden, toen ze nog bij de Wereldbank werkte, druk te hebben uitgeoefend om China beter te laten presteren in een ranglijst voor landen met een aantrekkelijk bedrijfsklimaat. In die periode was de Wereldbank ook bezig met een kapitaalverhoging voor de eigen organisatie, waarbij China een sleutelrol moest spelen. Zelf heeft Georgieva de beschuldigingen fel tegengesproken. Ze zou nooit op het verdraaien van feiten hebben aangedrongen.

Het IMF heeft besloten om de zaak grondig te onderzoeken, meldde persbureau Reuters onlangs op basis van ingewijden. Meerdere betrokken personen zouden deze week afzonderlijk van elkaar worden ondervraagd. Tot nu toe hebben invloedrijke landen binnen het fonds, waaronder de Verenigde Staten, nog niet publiekelijk hun conclusies getrokken. Persbureau Bloomberg meldde onlangs wel dat de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen niet meer zou reageren op telefoontjes van Georgieva.

Voorlopig is Georgieva nog steeds het hoofd van het IMF. In die hoedanigheid houdt ze dinsdag ook nog een belangrijke toespraak. Daarin zal ze het hebben over de stand van de wereldeconomie. Mogelijk zegt ook alvast iets over de nieuwe economische ramingen van het IMF. Die komen volgende week naar buiten, als het IMF en de Wereldbank ook hun jaarlijkse najaarsvergaderingen houden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Persbureau, Verenigde-staten, Bulgarije, Organisatie, Wereldbank, Internationaal-monetair-fonds, Reuters, Volksrepubliek-china

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…