AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 5 oktober 2021 13:48

Prijzen gas en stroom in Europa stijgen verder

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De Europese prijzen voor aardgas en stroom stijgen naar recordhoogtes nu er meer zorgen ontstaan over de energievoorraden voor komende winter. In Nederland verhandelde maandtermijncontracten voor gas, die gelden als een standaard, stegen zo'n 16 procent dinsdag, waardoor er nu een recordbedrag van 111,70 euro betaald moet worden per megawattuur. Een megawatt kan ongeveer duizend huishoudens tegelijk van energie voorzien.

Door het economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar energie fors gestegen. Dat heeft invloed op zowel de inflatie als de industriële productie. Sommige fabrieken in Europa hebben de productie al verminderd vanwege de hoge energieprijzen. De Europese gasvoorraden zijn voor het eerst in tien jaar niet zo laag geweest op dit punt in het seizoen. Normaal gesproken zijn deze tegen deze tijd al goed gevuld. Ook in Nederland zijn de zogenoemde gasbergingen momenteel behoorlijk laag, zegt onderzoeksinstituut TNO.

Volgens het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zijn er diverse oorzaken voor de gestegen prijzen, zegt het centrum in een nieuwe studie over gas in Nederland. Zo zijn er minder nieuwe fabrieken voor vloeibaar gas (lng) en werden bestaande fabrieken voor lng minder gebruikt. Ook was de winter relatief koud en waren er lage windsnelheden waardoor er minder energievoorraden zijn. Het HCSS zegt ook dat Rusland terughoudender geworden is om meer gas naar Europa te exporteren en dat heeft Europa verrast.

Ontwikkelingen op de gasmarkt

Het ministerie van Economische Zaken voert momenteel gesprekken over de ontwikkelingen op de gasmarkt. Onder meer energieleveranciers, de Vereniging Gasopslag Nederland en Gasunie, verantwoordelijk voor de infrastructuur van gas in Nederland, zitten aan tafel. Huishoudens komen volgens het departement niet in de problemen, omdat de bergingen met laagcalorisch gas goed gevuld zijn. Daar maken huishoudens gebruik van. De industrie werkt met hoogcalorisch gas. Die bergingen zijn juist aanzienlijk minder goed gevuld vanwege de hoge gasprijs.

FME, de ondernemersorganisatie van de technologische industrie, houdt woensdag samen met vakbonden FNV en CNV een gezamenlijke manifestatie bij de Tweede Kamer over de problemen die bedrijven hebben door hoge gas- en stroomprijzen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Energie, Nederland, Europa-werelddeel, Industrie, Infrastructuur, Rusland, Cnv, Nederlandse-gasunie

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…