Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oxfam eist actie tegen ‘duistere parallelle wereld van kapitaal’

Oxfam eist actie tegen ‘duistere parallelle wereld van kapitaal’
4 okt 2021 om 09:34

LONDEN (ANP) - De internationale hulporganisatie Oxfam eist onmiddellijke actie tegen de "duistere" belastingparadijzen waar "oceanen aan geld" rondgaan van rijken die belastingen ontduiken. Oxfam reageert op de Pandora Papers van een internationaal journalistencollectief (ICIJ) waar ook drie Nederlandse media bij zijn aangesloten. Het is schokkend en toont volgens de hulporganisatie opnieuw aan dat er een "geheim parallel systeem bestaat voor kapitaal van hebzuchtige mensen met vette bankrekeningen om hun geld onbelast onder te brengen".

De Pandora Papers vormen een enorm dossier van documenten en behoren tot de grootste lekken van financiële documenten ooit. Ze werpen licht op verborgen rijkdommen en op geheime transacties van wereldleiders, politici en miljardairs.

Dat is waar het gebrek aan "ziekenhuizen, leraren, brandweermensen en andere ambtenaren door wordt veroorzaakt", stelt Oxfam. De belastingparadijzen berokkenen belastingdiensten in heel de wereld jaarlijks bijna 370 miljard euro schade. De 'gewone belastingbetalers' betalen volgens Oxfam ondertussen de rekening en vooral armere landen worden naar verhouding erg zwaar getroffen door de belastingontduiking via de belastingparadijzen, aldus Oxfam.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Einde aan bankgeheim

Die 'paradijzen' zijn gebieden of landen waar op bepaalde zaken geen of relatief weinig belasting moet worden afgedragen. Afhankelijk van het soort kapitaal zijn er veel verschillende belastingparadijzen waartoe op bepaalde aspecten ook ons land wordt gerekend, net als bijvoorbeeld Britse eilanden in het Caribisch gebied en in het Kanaal, Zwitserland, Luxemburg, de VAE en de VS.

Oxfam eist een einde aan het bankgeheim waar individuen en ondernemingen van profiteren en de openbare registratie van "alle echte eigenaren van onroerend goed, van bankrekeningen, van trusts, van de lege vennootschappen en van activa". De organisatie wil ook een wereldwijd minimumtarief van 25 procent belasting op bedrijfswinst. Multinationals moeten bovendien openbaar maken waar ze werkzaam zijn en waar ze rekeningen hebben. Oxfam streeft ook naar een internationaal overeenkomstig systeem van belastingen op inkomen en eigendom.

De publicatie van de Pandora Papers doet onder meer denken aan die van de Panama Papers in 2015. Dat zijn een reeks uitgelekte vertrouwelijke documenten van een Panamese zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.