AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 4 oktober 2021 09:34

Oxfam eist actie tegen ‘duistere parallelle wereld van kapitaal’

LONDEN (ANP) - De internationale hulporganisatie Oxfam eist onmiddellijke actie tegen de "duistere" belastingparadijzen waar "oceanen aan geld" rondgaan van rijken die belastingen ontduiken. Oxfam reageert op de Pandora Papers van een internationaal journalistencollectief (ICIJ) waar ook drie Nederlandse media bij zijn aangesloten. Het is schokkend en toont volgens de hulporganisatie opnieuw aan dat er een "geheim parallel systeem bestaat voor kapitaal van hebzuchtige mensen met vette bankrekeningen om hun geld onbelast onder te brengen".

De Pandora Papers vormen een enorm dossier van documenten en behoren tot de grootste lekken van financiële documenten ooit. Ze werpen licht op verborgen rijkdommen en op geheime transacties van wereldleiders, politici en miljardairs.

Dat is waar het gebrek aan "ziekenhuizen, leraren, brandweermensen en andere ambtenaren door wordt veroorzaakt", stelt Oxfam. De belastingparadijzen berokkenen belastingdiensten in heel de wereld jaarlijks bijna 370 miljard euro schade. De 'gewone belastingbetalers' betalen volgens Oxfam ondertussen de rekening en vooral armere landen worden naar verhouding erg zwaar getroffen door de belastingontduiking via de belastingparadijzen, aldus Oxfam.

Einde aan bankgeheim

Die 'paradijzen' zijn gebieden of landen waar op bepaalde zaken geen of relatief weinig belasting moet worden afgedragen. Afhankelijk van het soort kapitaal zijn er veel verschillende belastingparadijzen waartoe op bepaalde aspecten ook ons land wordt gerekend, net als bijvoorbeeld Britse eilanden in het Caribisch gebied en in het Kanaal, Zwitserland, Luxemburg, de VAE en de VS.

Oxfam eist een einde aan het bankgeheim waar individuen en ondernemingen van profiteren en de openbare registratie van "alle echte eigenaren van onroerend goed, van bankrekeningen, van trusts, van de lege vennootschappen en van activa". De organisatie wil ook een wereldwijd minimumtarief van 25 procent belasting op bedrijfswinst. Multinationals moeten bovendien openbaar maken waar ze werkzaam zijn en waar ze rekeningen hebben. Oxfam streeft ook naar een internationaal overeenkomstig systeem van belastingen op inkomen en eigendom.

De publicatie van de Pandora Papers doet onder meer denken aan die van de Panama Papers in 2015. Dat zijn een reeks uitgelekte vertrouwelijke documenten van een Panamese zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Britse-eilanden, Mossack-fonseca, Nederland, Belasting-fiscaal, Verenigde-staten, Het-kanaal, Caraiben, Panama-land

De Aandeelhouder TV

september 30, 2022

Wat zijn die gekke Britten aan het doen? Lukas Daalder (BlackRock) | DeAandeelhouder Podcast Afl. 89

september 30, 2022

Spanningen lopen op | 30 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 30, 2022

EURUSD Actie Reactie Actie

september 29, 2022

De NASDAQ Adam bodem – 28sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

29 sep 08:13 Nico Inberg

Porsche naar beurs voor €82,50