AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP maandag, 4 oktober 2021 16:54

Omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 wordt gevuld met gas

BERLIJN (ANP/DPA/BELGA) - De controversiële pijpleiding Nord Stream 2 wordt voor het eerst met aardgas gevuld. Volgens de uitbater van de pijp moet deze namelijk een eerste keer gevuld worden voordat het transport van gas tussen Rusland en Duitsland kan beginnen. Wanneer de pijp daadwerkelijk in werking zal treden, is nog niet bekend.

Er loopt momenteel nog een procedure bij de Duitse toezichthouder rond een vergunning voor de pijpleiding. Zolang die procedure niet rond is, mag het aardgastransport nog niet van start gaan. Eerder werd al bekend dat de Bundesnetzagentur nog heeft tot januari om de vergunningsaanvraag goed te keuren.

Nord Stream 2 wilde de pijplijn eigenlijk in oktober al deels in gebruik nemen. In december zouden dan de beide leidingen gas kunnen vervoeren van Rusland naar Duitsland door de Baltische Zee en de Oostzee. Europa heeft momenteel flinke tekorten aan gas door een lang winterseizoen. Daardoor is de gasopslag relatief leeg en zijn de prijzen voor gas snel gestegen.

De gaspijplijn tussen Rusland en Duitsland is omstreden. Critici menen dat Rusland zo niet alleen meer macht over Europa krijgt, maar ook landen als Oekraïne en Polen onder druk kan zetten. De huidige gasleidingen lopen door die landen en die krijgen een vergoeding voor het vervoerde gas. Met name de Verenigde Staten zijn een groot tegenstander van Nord Stream 2. Dat kan nog problemen opleveren want het bedrijf dat de pijplijn exploiteert moet ook een technische keuring en een verzekering hebben. Bedrijven die met Nord Stream 2 samenwerken kunnen echter te maken krijgen met Amerikaanse sancties.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, De-pijp, Duitsland, Verenigde-staten, Rusland, Oostzee, Oekraine, Nord-french-department

De Aandeelhouder TV

september 30, 2022

Wat zijn die gekke Britten aan het doen? Lukas Daalder (BlackRock) | DeAandeelhouder Podcast Afl. 89

september 30, 2022

Spanningen lopen op | 30 september 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 30, 2022

EURUSD Actie Reactie Actie

september 29, 2022

De NASDAQ Adam bodem – 28sep22

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

Columns

Nieuw
29 sep 10:32 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

29 sep 10:38 Redactie

ETF v/d Week: Emerging Markets High Yield

29 sep 08:13 Nico Inberg

Porsche naar beurs voor €82,50