AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zondag, 3 oktober 2021 13:42

Panama bang voor nieuwe onthullingen over financiële praktijken

PANAMA (ANP/AFP) - Panama is bang voor nieuwe, in aantocht zijnde onthullingen over geheime financiële praktijken in belastingparadijzen. Die zouden de reputatie van het land, die eerder al flink werd geschaad door de affaire rond de zogeheten Panama Papers, ernstig kunnen raken.

Het collectief van onderzoeksjournalisten ICIJ liet via Twitter weten later op zondag met zijn "meest uitgebreide onthulling van financiële geheimhouding ooit" te komen. Deze Pandora Papers zouden bijna 12 miljoen gelekte documenten omvatten uit alle uithoeken van de wereld. Het onderzoek naar deze nieuwe onthullingen is gedaan door meer dan 600 journalisten in 117 landen. Mogelijk zitten er ook weer nieuwe onthullingen over Panama bij.

"De schade kan onoverkomelijk zijn", waarschuwt de Panamese regering in een brief aan het ICIJ die is vrijgegeven door lokale media. Daarin betoogt de overheid ook dat Panama de afgelopen jaren al veel financiële hervormingen heeft doorgevoerd. Daardoor zou het Centraal-Amerikaanse land tegenwoordig in het geheel niet meer lijken op het Panama van een aantal jaar geleden, al staat Panama nog steeds op de lijst van belastingparadijzen volgens de Europese Unie.

De Panama Papers, waarbij de administratie van een juridisch dienstverlener uit Panama op straat te kwam liggen, zorgden in 2016 voor wereldwijde opschudding. In de documenten kwamen de namen voor van talloze bedrijven, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren. Ook doken namen op van veel prominente personen die hun geld op schimmige manieren hadden weggezet. De premier van IJsland zag zich zelfs genoodzaakt op te stappen, toen bleek dat hij miljoenen aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf had ondergebracht.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Europa-werelddeel, Verenigde-staten, Europese-unie, Ijsland, Panama-land, Twitter

De Aandeelhouder TV

februari 2, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

februari 2, 2023

JET in de sprint – 02feb23

februari 2, 2023

Meta, Shell en ING presteren sterk| 2 februari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 1, 2023

BASIC-FIT winstnemingen? – 01feb23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:02

  LYNX Beursflash | Aandeel Meta: Zuckerberg zet in op kostenefficiëntie

 • 08:16

  Knalgroene beurzen na Fed-meeting + cijferregen

 • 10:33

  ETF van de week: SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF (ZPDF)

 • 08:09

  Fed zet inflatiestrijd door, renteverhoging van 0,25% verwacht

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
02 feb 10:42 Redactie

Terugkijken: Q&A met Nico Inberg

01 feb 14:58 ProBeleggen

Slim beleggen in ASM International

01 feb 09:06 Bas Heijink

Gaat de euro weer stijgen?