AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP donderdag, 30 september 2021 20:29

Wall Street beleeft slechtste beursmaand sinds begin coronacrisis

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York kenden in september hun slechtste maand sinds maart vorig jaar, aan het begin van de coronacrisis. De belangrijkste beursgraadmeters op Wall Street sloten donderdag, op de laatste dag van de maand, eveneens met koersverlies. Dat de Amerikaanse politiek erin slaagde om een gevreesde 'shutdown' af te wenden, zorgde in de loop van de handelsdag slechts voor een kortstondige opleving van de koersen. Daarna zakte het sentiment weer weg.

Beleggers verwerkten onder meer iets beter dan verwachte groeicijfers van de Amerikaanse economie. Dat lijkt een goed teken, maar veel beleggers zijn bang dat de Federal Reserve hierdoor mogelijk eerder begint met de afbouw van coronasteunmaatregelen. Een aankondiging hierover drukte eerder deze maand al op de beurskoersen. Daarnaast leeft er angst dat politiek gesteggel in Washington president Joe Biden kan doen besluiten om komende tijd wat minder overheidsinvesteringen te doen dan eerder aangekondigd.

De Dow-Jonesindex eindigde donderdag 1,6 procent lager op 33.843,92 punten. De brede S&P 500 zakte 1,2 procent tot 4307,54 punten. Verder leverde technologiegraadmeter Nasdaq 0,4 procent in op 14.448,58 punten. Techaandelen verloren een aantal dagen geleden al flink aan beurswaarde, vandaar dat het koersverlies hier nu waarschijnlijk meevalt.

Noodbegroting

Er was ook positief nieuws uit de Amerikaanse politiek. Zowel Democraten als leden van de Republikeinse oppositie schaarden zich donderdag achter de noodbegroting die moet voorkomen dat overheidsdiensten na middernacht zonder geld komen te zitten. Het akkoord is wel een kortetermijnoplossing, want het loopt begin december af. Als er daarna geen definitief akkoord is over de begroting, dreigt er alsnog een shutdown.

Verder was Perrigo (plus 8,8 procent) een opvallende stijger. De medicijnenmaker ging akkoord met een schikking met de Ierse belastingdienst over een kwestie uit 2018. Het bedrijf betaalt daarvoor 1,9 miljard dollar aan belastingen. Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic won op zijn beurt dik 12 procent. Luchtvaartautoriteit FAA ronde een onderzoek af naar een vluchtongeluk op 11 juli en gaf het bedrijf toestemming om lanceringen te hervatten.

De euro was 1,1578 dollar waard, tegen 1,1576 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 75,01 dollar. Brentolie kostte juist 0,2 procent minder op 78,52 dollar per vat.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Europa-werelddeel, Belasting-fiscaal, Virgin-galactic, Verenigde-staten, Nasdaq, Belastingdienst, Republikeinse-partij-verenigde-staten, New-york-stad

De Aandeelhouder TV

maart 21, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 21, 2023

Bankaandelen blijven volatiel | 21 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:05

  Aandeel VARTA: de problemen zitten niet in de chart

 • 08:16

  Opluchtingsrally na gedwongen overname Credit Suisse

 • 10:15

  Rabobank Certificaten uitleg over het dividend en de risico’s

 • 10:00

  AEX zet 200EMA onder druk & ASML verliest kracht

 • 08:36

  UBS neemt Credit Suisse over – Wat doet de Fed deze week?

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers

21 mrt 12:32 Matt Christensen

AllianzGI lanceert eigen dataplatform voor duurzaamheid

21 mrt 09:34 Cees Smit

Column: Bankrun en Banken Bankrupt