AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 29 september 2021 07:47

China wil elektriciteitsprijs loslaten om tekorten tegen te gaan

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt de gereguleerde elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers los te laten om stroomstoringen in het land tegen te gaan. Nu kolen steeds duurder worden zijn veel Chinese kolencentrales verlieslatend door de geldende prijsplafonds, waardoor ze huiverig zijn om meer stroom te leveren. Dit heeft al bijgedragen aan de elektriciteitstekorten waarmee de Aziatische economische grootmacht kampt.

Op dit moment wordt het merendeel van de Chinese elektriciteit nog tegen gereguleerde prijzen verkocht. Provincies mogen die met 10 procent verhogen of verlagen. Ingewijden vertellen persbureau Bloomberg dat een verhoging van de vaste tarieven tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast is het mogelijk dat de prijzen gekoppeld worden aan de prijsontwikkeling van kolen. Ook wordt er gesproken over hogere tarieven voor huishoudens als de prijsverhoging voor industriële afnemers niet werkt.

Het idee is dat met hogere prijzen elektriciteitscentrales gestimuleerd worden om ook aan de sterk gestegen vraag naar elektriciteit te voldoen. De tekorten die nu opspelen dreigen de economische groei te vertragen en leggen nog meer druk op internationale toeleveringsketens, doordat fabrieken niet op volle kracht kunnen draaien.

Kolenimport

China kondigde deze week ook al aan de import van kolen fors op te voeren, "ongeacht de prijs, om de verwarming en stroomproductie in de winter te garanderen". De brandstof voor elektriciteitscentrales behoort tot de meest vervuilende, maar nu de gasprijzen tot recordhoogtes zijn gestegen zijn kolen in bedrijfseconomisch opzicht weer aantrekkelijker. Dat China weer van plan is fors meer kolen te stoken maakt de aankomende klimaatonderhandelingen van de VN in Glasgow ingewikkelder.

Wereldwijd neemt de druk op de kolenvoorraad toe door het herstel van de coronacrisis. Kolenmijnen in Colombia en Indonesië kampen bovendien met problemen door hevige regen. Ook in Europa dreigen weer meer kolen verstookt te worden door de hoge gasprijzen. Volgens handelaren halen importeurs in Oost-Europa de grondstof zelfs helemaal uit Australië, iets wat vrijwel nooit gebeurt.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Persbureau, Elektriciteit, Australie-land, Azie, Europa-werelddeel, Bloomberg-l-p, Economische-groei, Oost-europa

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…