AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 28 september 2021 06:54

Wereldbank somber over herstel Oost-Azië door Delta-variant

WASHINGTON (ANP/RTR) - De besmettelijkere Delta-variant van het coronavirus belemmert het economisch herstel in Oost-Azië. Die tegenslag gaat gepaard met een toename van de ongelijkheid, schrijft de Wereldbank in een nieuw rapport.

Afgezien van de economische grootmacht China is de ontwikkelingsorganisatie pessimistischer geworden over veel landen in de regio. Als het Chinese binnenlandse bruto product (bbp) niet wordt meegerekend, verwacht de Wereldbank 2,5 procent economische groei. Dat is flink minder dan de 4,4 procent groei die in april werd verwacht. China groeit naar verwachting met 8,5 procent.

In 2020 slaagden veel Oost-Aziatische landen erin het coronavirus enigszins onder controle te houden. Maar door de opkomst van de Delta-variant heeft de regio weer last van oplopende besmettingscijfers, die de economische groei sterk vertragen.

Bedrijven die in normale omstandigheden overeind zouden blijven, gaan nu failliet waardoor veel waardevolle kennis verloren gaat, zo vreest de Wereldbank. Voor meer huishoudens wordt het onzeker of ze aan voldoende voedsel kunnen komen. Ook hapert het onderwijs doordat kinderen om verschillende redenen niet naar school kunnen, waardoor ook de toekomst voor hen onzekerder is dan mét een opleiding.

De onderzoekers achter het rapport verwachten dat de meeste landen in Oost-Azië en delen van de Stille Oceaan in de eerste helft van volgend jaar zo'n 60 procent van de bevolking hebben gevaccineerd tegen het coronavirus. Die vaccinatiegraad stopt het virus niet helemaal, maar beperkt wel het aantal sterfgevallen. Daardoor kunnen de economieën van landen als Indonesië en de Filipijnen weer open, zo schat de Wereldbank in.

Myanmar staat er het slechtst voor. Hier verwacht de Wereldbank een economische krimp van 18 procent, doordat de machtsovername door het leger de maatschappij en economie heeft ontwricht. Zo gaan door felle demonstraties ook minder mensen naar werk, verklaart Wereldbank-econoom Aaditya Mattoo.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Grote-oceaan, Economische-groei, Hapert, Myanmar, Oost-azie, Indonesie, Wereldbank, Ontwikkelingssamenwerking

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?