AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 28 september 2021 12:51

Beleggersclub wil dat rechter wanbeleid vaststelt bij SNS Reaal

AMSTERDAM (ANP) - European Investors-VEB vindt dat er voorafgaand aan de nationalisatie van SNS Reaal in 2013 sprake was van wanbeleid bij de bank en verzekeraar. De belangenvereniging voor beleggers vraagt de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam om dat ook officieel vast te stellen. Als de rechter daarmee instemt, helpt dit beleggers bij het eisen van een schadevergoeding.

Het ministerie van Financiën zag zich genoodzaakt om SNS Reaal in 2013 te nationaliseren om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers vinden dat ze daarbij zijn gedupeerd. De Ondernemingskamer ging in 2018 al akkoord met de eis van de VEB om een gerechtelijk onderzoek te beginnen naar de aanloop tot de val van SNS Reaal.

Deze zomer verscheen het rapport naar aanleiding van dat onderzoek. Daaruit blijkt onder andere dat SNS Reaal een groot risico nam met de overname van Property Finance, dat zich bezighield met vastgoedfinanciering. Onderzoekers concludeerden dat de redding van de bank-verzekeraar door de Staat niet nodig zou zijn geweest als deze overname nooit had plaatsgevonden.

Slecht ingelicht

De belangenvereniging voor beleggers ziet in het bijna 500 pagina's tellende rapport voldoende bewijs voor wanbeleid. Zo zouden aandeelhouders ook slecht zijn ingelicht over de risico's van de overname van Property Finance.

Eerder dit jaar oordeelde de Ondernemingskamer al dat de Staat gedupeerde beleggers in SNS Reaal dik 800 miljoen euro moet betalen. Na de onteigening van het financiële concern bleven beleggers met lege handen achter, omdat de overheid vond dat hun stukken niets meer waard waren. Dat was volgens de rechter niet het geval voor een groep obligatiehouders, die daarom nog geld tegoed hebben.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Ministerie-van-financien-nederland, Sns-reaal, Amsterdam, Finance

De Aandeelhouder TV

december 8, 2022

Den Haag volgt chip-embargo VS | 8 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 7, 2022

Just Eat uit de AEX index | 7 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 6, 2022

Aandelen FlatexDeGiro 37% in het rood!

december 6, 2022

Groeiaandelen spoedig weer koopwaardig.

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:37

  Obligaties in trek nu recessieangst toeneemt

 • 15:41

  Sharpe ratio uitleg: bereken de risico-rendementsverhouding

 • 11:13

  Wat is een bear market? En wat is een bull market? Uitleg en betekenis

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 10:52

  ETF van de week: Xetra GOLD ETF (4GLD)

 • 08:08

  Beleggers vrezen voor economische recessie

 • 11:00

  LYNX Beursflash | Technische analyse S&P500 en Nasdaq

 • 08:49

  Sterke Amerikaanse economie stemt beleggers ongerust

 • 11:33

  Technische analyse BEL 20 en Nike

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
07 dec 14:14 Nico Inberg

Sligro slaat een grote slag

06 dec 18:21 Nico Inberg

Exor in de AEX voor Just Eat Takeaway

06 dec 14:58 Nico Inberg

Flatex DeGiro: -37% en wat nu?