NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 17 september 2021 07:06

Franse miljoenenboete persbureau Bloomberg om nep persbericht

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Financieel persbureau Bloomberg moet in Frankrijk een miljoenenboete betalen na berichtgeving over het Franse bouwbedrijf Vinci op basis van een nep persbericht, waardoor het aandeel Vinci kelderde op de beurs. Een Franse rechtbank heeft een eerdere boete van 5 miljoen euro wel verlaagd naar 3 miljoen euro. Volgens de rechtbank hadden de journalisten van Bloomberg moeten weten dat het om bedrog ging.

In november 2016 werd een persbericht verspreid dat Vinci zijn financieel directeur had ontslagen na omvangrijke boekhoudfouten. Bloomberg maakte melding van die zaak en het aandeel Vinci kelderde vervolgens op de beurs in Parijs met een vijfde. Binnen 10 minuten had Bloomberg de berichtgeving gecorrigeerd en Vinci liet snel weten dat het bericht onjuist was. De koers van Vinci veerde toen weer flink op.

De Franse toezichthouder AMF legde vervolgens in december 2019 na een klacht van Vinci een boete op aan Bloomberg van 5 miljoen euro vanwege het verspreiden van nieuws waarvan de journalisten volgens de beurswaakhond hadden moeten weten dat het nep was. Bloomberg ging in beroep en zei dat het was misleid door geraffineerde hackers, die overigens nooit zijn ontdekt. Het persbericht was bijna niet van normale persverklaringen van Vinci te onderscheiden.

"Onze journalisten hebben simpelweg verslag gedaan van wat nieuwswaardige informatie leek en zijn slachtoffer geworden van een geraffineerde truc. We zijn teleurgesteld dat de rechtbank het eerdere besluit niet heeft afgewezen en we bekijken onze opties om in beroep te gaan", aldus Bloomberg in een verklaring.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Persbureau, Parijs, Frankrijk

De Aandeelhouder TV

december 1, 2021

Corona deze winter minder groot risico

december 1, 2021

Aandelen Shell – Niet of Wel?

december 1, 2021

Rap herstel AEX | 1 december 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2021

AEX rebound, DAX en ASMI bodempatroon – 30nov21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq-100 beleggers opgelet nu!

 • 16:23

  Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 15:20

  Meest verhandelde opties november 2021: populairste aandelen bij LYNX

 • 11:13

  ETF van de week: Grayscale Bitcoin Trust (GBTC)

 • 08:05

  Kans op eindejaarsrally lijkt klein & Europa opent hoger

 • 13:27

  TA van Edward Loef – AEX bullmarkt in gevaar?

 • 06:31

  Markten herstellen van Omicron-paniek & Twitter-CEO vertrekt

 • 16:02

  TA van Edward Loef – Royal Dutch Shell een koopje?

Masterclasses

Columns

Nieuw
01 dec 13:36 Peter Garnry

Vertrek Dorsey zet deur open voor overname Twitter

01 dec 09:22 Redactie

ForFarmers start met aandeleninkoop

30 nov 15:53 Redactie

Het kan altijd slechter: deze aandelen daalden 60-80%