AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

AEX scherpt record aan op rustig Damrak

AEX scherpt record aan op rustig Damrak
30 aug 2021 om 07:39

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index scherpte maandag het recordniveau verder aan en kroop langzaam richting de 800-puntengrens. De aandelenhandel verliep relatief rustig. Het halfjaarcijferseizoen is voorbij en de belangrijke beurs in Londen is de hele dag gesloten. De aandacht ging in de ochtendhandel dan ook vooral uit naar de macro-economische cijfers, zoals de Europese inflatie en de Amerikaanse banengroei, die later in de week op het programma staan.

Beleggers verwerkten daarnaast nog de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de boodschap van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell positief werd ontvangen. Powell verklaarde vrijdag dat geleidelijk kan worden begonnen met het afbouwen van de coronasteun. Een door beleggers gevreesde renteverhoging lijkt echter nog ver weg. Volgens Powell herstelt de grootste economie ter wereld sterk van de coronacrisis, maar moet nog meer vooruitgang worden geboekt op de arbeidsmarkt.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent in de plus op 788,85 punten en tikte op 789,88 punten de hoogste tussentijdse koers ooit aan. De MidKap steeg 0,5 procent tot 1105,09 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,2 procent en de Franse CAC40-index won een fractie.

Chipbedrijven

De chipbedrijven Besi, ASMI en ASML waren opnieuw de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 1,7 procent. Verzekeraar ASR (min 1,9 procent) noteerde ex dividend. Just Eat Takeaway zakte verder weg en verloor dik 1 procent. De maaltijdbezorger raakte vrijdag al 7,5 procent aan beurswaarde kwijt. De koersval volgde op het besluit van New York om de beperkingen van de vergoedingen die maaltijdbezorgers aan restaurants in de stad kunnen vragen permanent te maken. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl is in New York actief met het onlangs overgenomen Grubhub.

In de MidKap ging Alfen aan kop met een plus van 2 procent. De laadpalenfabrikant verloor vrijdag nog dik 6 procent na publicatie van de resultaten. Kunstmestproducent OCI en roestvrijstaalmaker Aperam volgden met plussen van 1,4 procent. Winkelvastgoedinvesteerder Eurocommercial Properties sloot de rij met een min van 1,3 procent.

Op de oliemarkt hielden handelaren de orkaan Ida in de gaten, die in de Amerikaanse staat Louisiana zijn eerste slachtoffer heeft gemaakt. Ook vergadert oliekartel OPEC deze week weer. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 68,24 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 72,56 dollar per vat. De euro was 1,1794 dollar waard, tegen 1,1786 dollar op vrijdag.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!