Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: taperaankondiging Fed waarschijnlijk in november

Beursblik: taperaankondiging Fed waarschijnlijk in november
27 aug 2021 om 17:27

De Federal Reserve zal niet voor november bekendmaken dat het zijn maandelijkse obligatie-opkopen van 120 miljard dollar gaat afbouwen. Dit is de verwachting van Monex Europe na de vrij dovish toespraak van voorzitter Jerome Powell tijdens de virtuele Jackson Hole-bijeenkomst vrijdag.

Volgens marktanalist Simon Harvey heeft Powell met zijn toespraak de verwachtingen van een normalisatie van het monetaire beleid getemperd, “door niet alleen af te zien van het aankondigen van de timing van de tapering, maar ook door te stellen dat tapering niet de tijdslijn bepaalt voor een renteverhoging.”

Een aankondiging van tapering in november is nu het meest waarschijnlijk, volgens de analist van Monex Europe.

“Dit komt omdat eventuele verdere vooruitgang op de arbeidsmarkt in augustus voorafgaand aan de Fed-vergadering van september waarschijnlijk zal worden tenietgedaan door de nog steeds grote economische onzekerheid als gevolg van hogere Covid-gevallen”, denkt Harvey.

De marktkenner verwacht dat de Fed zijn tijdspad om te gaan taperen bekend maakt tijdens een beleidsvergadering zonder nieuwe ramingen of dot plots. Omdat de Fed nog wel dit jaar zou willen beginnen met het afbouwen van het accommoderende beleid, zou november dus het meest geschikte moment zijn, aldus Harvey.

Zolang de coronapandemie voor onzekerheid zorgt lijkt de centrale bank verruimend te blijven, wat door de markten geïnterpreteerd lijkt te worden als “slecht nieuws is goed nieuws”, volgens Harvey.

Dat kwetsbare positieve sentiment kan volgens de marktanalist omslaan wanneer een flinke stijging van de coronabesmettingen gaat zorgen voor risicomijdend gedrag onder beleggers of het economisch herstel de Fed dwingt om eerder in te grijpen dan november.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.