AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP zondag, 22 augustus 2021 13:44

Merkel: Rusland mag Nord Stream 2 niet als ‘wapen’ gebruiken

KIEV (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Rusland mag de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 niet als "wapen" gebruiken tegen Oekraïne, want anders kunnen er nieuwe sancties opgelegd gaan worden aan het Kremlin. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gezegd bij een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Kiev.

Nord Stream 2 loopt via de Oostzee van Rusland naar Duitsland en is vrijwel afgebouwd. Dankzij die pijplijn is Rusland veel minder afhankelijk van een leiding die loopt via Oekraïne voor gasexporten naar Europa. Vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin bij een ontmoeting met Merkel in Moskou nog dat Rusland het contract met Oekraïne voor de doorvoer van gas, dat tot 2024 loopt, zou eerbiedigen. Daarna moeten er wel nieuwe afspraken worden gemaakt, aldus Poetin. Oekraïne ontvangt geld voor de doorvoer van het gas.

Maar volgens Zelenski vormt Nord Stream 2 een "gevaarlijk geopolitiek wapen" voor zijn land. Mocht Rusland namelijk besluiten om het contract met Oekraïne niet te verlengen, dan loopt het land een belangrijke bron van inkomsten mis, wat dus schade voor de Oekraïense economie oplevert. Ook kan Oekraïne daardoor met tekorten aan gas te maken krijgen. Merkel roept Rusland dan ook op het contract met Kiev zo snel mogelijk te verlengen tot na 2024.

Ook andere landen zoals Polen en de Verenigde Staten zien Nord Stream 2 als een strategisch gevaar, omdat Europa afhankelijker zou worden van Russisch aardgas, waarmee Moskou meer invloed krijgt in West-Europa. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid. Duitsland heeft die kritiek altijd verworpen en stelt juist dat de 1200 kilometer lange gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Kremlin-van-moskou, Europa-werelddeel, Kiev, Verenigde-staten, Duitsland, Rusland, Moskou, Oostzee

De Aandeelhouder TV

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

maart 27, 2023

Pharming breekt uit | 27 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

Masterclasses

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?