NED25 *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 20 augustus 2021 02:15

CPB komt met nieuwe ramingen voor Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Planbureau (CPB) komt vrijdag met de eerste versie van zijn Macro-Economische Verkenning. Daarin geeft de belangrijke adviseur van het kabinet weer een nieuwe inschatting van het tempo van het herstel uit de coronacrisis. Ook komen er voorspellingen over bijvoorbeeld de ontwikkeling van de koopkracht en de overheidsfinanciën en de werkloosheid.

In juni gaf het CPB aan dat de Nederlandse economie zich sneller leek te herstellen dan eerder voorzien, terwijl het aantal coronabesmettingen afnam en de vaccinatiegraad toenam. Voor dit jaar ging de juniraming uit van 3,2 procent economische groei, gevolgd door een plus van 3,3 procent volgend jaar.

Maar later namen de coronabesmettingen weer flink toe, vandaar dat er voor bijvoorbeeld de horeca nog steeds beperkende coronamaatregelen gelden. Het kabinet heeft daarbij al aangekondigd dat discotheken en nachtclubs langer coronasteun zullen krijgen omdat ze op zijn vroegst in november weer open mogen.

De raming dient als uitgangspunt voor de onderhandelingen over de rijksbegroting die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Maar op dit moment is het kabinet demissionair en het ziet er niet naar uit dat er in september al een nieuw kabinet is. De verwachting is daarom dat er geen grote koerswijzigingen zullen worden aangekondigd.

CPB-directeur Pieter Hasekamp stelde eerder dat er zeker niet bezuinigd hoeft te worden, maar het zou ook belangrijk zijn om niet al te uitbundig te zijn met betrekking tot de overheidsuitgaven in de komende jaren. Hij wees er ook al op dat er nog belangrijke dossiers liggen die aangepakt moeten worden, onder meer het hervormen van de arbeidsmarkt. Bij de vorige raming in juni stipte het CPB verder aan dat de loongroei bij veel bedrijven komende tijd nog wat achter blijft. Bij ongewijzigd beleid zou de koopkracht volgend jaar wat teruglopen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Nederland, Economische-groei, Horeca, Economie-van-nederland, Economie, Centraal-planbureau

De Aandeelhouder TV

juli 6, 2022

Aandeel Flow Traders aantrekkelijk ondanks mysterieuze koersdaling

juli 6, 2022

JET in de rebound – 06jul22

juli 6, 2022

Telecom aandelen zoals KPN: interessant of afblijven?

juli 6, 2022

JET dealt met Amazon | 6 juli 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:32

  TA van Edward Loef – De steunniveaus begeven het

 • 10:34

  ETF van de week: iShares Nasdaq US Biotechnology ETF (2B70)

 • 08:38

  Sterke dollar weegt op grondstoffen en Europa opent groen

 • 08:38

  Sterke dollar weegt op grondstoffen en Europa opent groen

 • 18:49

  TA van Edward Loef – Lawinegevaar in valutamarkten?

 • 15:28

  LYNX Beursflash: Aandeel Nike – Marges staan onder druk

 • 08:59

  VS en China hebben topoverleg. Europa start groen

 • 17:56

  TA van Edward Loef – Ritje in oliewaarden?

 • 11:44

  AEX op zoek naar richting & gigantische bearflag voor ING

Masterclasses

Columns

Nieuw
06 jul 13:45 Jordy Beuving

ASML: Exportverbod China een groot gevaar?

06 jul 10:17 Nico Inberg

Hoe moeten we deal JET-Amazon inschatten?

06 jul 09:27 Shaun Stevens

Inzetten op Amerikaanse huurwoningen