AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM donderdag, 19 augustus 2021 06:55

Europese beurzen openen lager

In dit artikel vind u onder andere informatie over: FR40, PORT20,

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, nadat woensdagavond uit de notulen van de Federal Reserve is gebleken dat er een grote kans is dat de centrale bank nog dit jaar begint met 'taperen'. De dollar steeg na publicatie van deze notulen.

IG voorziet een openingsverlies van 101 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 41 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten.

Beleggers waren in afwachting van eventuele plannen van de Federal Reserve om de Amerikaanse stimuleringsmaatregelen terug te schalen.

Een reeks sterke arbeidscijfers heeft het argument voor de Amerikaanse centrale bank versterkt om tijdens de volgende beleidsvergadering in september aan te kondigen om de maandelijkse aankopen van staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten te gaan afbouwen. Sommige kenners denken dat de Fed het jaarlijkse symposium in Jackson Hole eind deze maand zou kunnen aangrijpen om te hinten op het afbouwen van zijn soepele monetaire beleid.

"Ondanks gemengde standpunten binnen het Federal Open Market Committee verwachten we dat de commissie de plannen voor het afbouwen van QE zal aankondigen tijdens de volgende beleidsvergadering van 21-22 september, waarbij de afbouw begin 2022 of mogelijk eind 2021 zal aanvangen", zei hoofdeconoom Kathy Bostjancic in een rapport.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets verwacht vanavond in de notulen geen verrassingen.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in juli uit op 2,0 procent, een daling ten opzichte van de 2,5 procent in juni. De Britse producentenprijzen stegen met 4,9 procent. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in juli conform verwachting met 2,2 procent gestegen. In juni was dit 1,9 procent en in mei 2,0 procent. De kerninflatie bedroeg slechts 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Carlsberg heeft in het tweede kwartaal de autonome omzetgroei zien versnellen en verhoogde de outlook voor het hele jaar. Het aandeel steeg 2,3 procent.

Het in Amsterdam genoteerde Prosus won bijna 2,0 procent, na cijfers van Tencent, de grootste deelneming van Prosus.

De Britse woningbouwer Persimmon heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een sterke stijging van de winst geboekt, dankzij een sterke stijging van het aantal opleveringen. De bouwer zei dat het aantal verkopen tot nu toe in de tweede jaarhelft met circa 9 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aandeel won 1,0 procent.

In Londen daalde BHP ruim 6,0 procent. Dinsdag was het aandeel juist nog een uitblinker, na plannen om de olie-en aardgaswinning over te doen aan het Australische Woodside Petroleum en om de tweede notering in Londen te beëindigen.

In Parijs ging Engie aan kop met een koerswinst van 1,6 procent, Unibail-Rodamco-Westfield presteerde iets minder, maar sloot afgerond ook op een plus van 1,6 procent. LVMH was met een verlies van 5,0 procent de sterkste daler.

In Frankfurt schreef Deutsche Post een plus van 2,5 procent, terwijl Adidas met een min van 1,4 procent het sterkst daalde.

Euro STOXX 50          4.189,42 (-0,2%)
STOXX Europe 600       474,42 (+0,1%)
DAX                    15.965,97 (+0,3%)
CAC 40                 6.770,11 (+0,7%)
FTSE 100               7169,32 (+0,2%)
SMI                    12.545,35 (+0,5%)
AEX                    771,48 (+0,1%)
BEL 20                 4.342,24 (+0,4%)
FTSE MIB               26.357,21 (+0,5%)
IBEX 35                8.970,20 (+1,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook al lager gesloten.

Het zwaartepunt van de handelsdag lag woensdag bij de publicatie van de notulen van de Federal Reserve. Uit de notulen bleek dat mogelijk dit jaar al begonnen zou kunnen worden met het terugschalen van het opkoopprogramma van obligaties en door hypotheek gedekte effecten.

De bankiers zijn van mening dat de door de commissie uitgezette voorwaarden voor beëindiging van het opkoopprogramma - maximale werkgelegenheid en een prijsstabiliteitsdoelstelling van 2 procent - mogelijk al dit jaar bereikt kunnen worden.

Verscheidende functionarissen merkten op dat de afbouw van het programma geleidelijk zou moeten plaatsvinden, waardoor risico's voor de financiële stabiliteit verminderd zouden worden. De functionarissen suggereerden tevens dat de rentetarieven nog enige tijd rond de 0,00 procent zouden kunnen blijven.

"De uiteenlopende standpunten en onzekerheid suggereerden dat de aankondiging niet eerder dan november zal komen", zei hoofdeconoom Ian Shepherdson van Pantheon in reactie op de publicatie.

Anderen, zoals analist Josh Shapiro van MFR, zeiden dat de deur openstaat voor een aankondiging in september "vooral als het banenrapport van augustus sterk is", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week is gedaald met 3,9 procent. De marktindex daalde van 754,8 naar 725,4.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in juli op maandbasis gedaald met 7,0 procent. Op jaarbasis steeg het aantal in aanbouw genomen woningen met 2,5 procent. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg op maandbasis met 2,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 6,0 procent.

Een septemberfuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 1,7 procent, ofwel 1,13 dollar, lager op 65,46 dollar op de New York Mercantile Exchange, nadat uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 3,2 miljoen vaten tot 435,5 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan woensdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de leidende indicatoren van juli later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Lowe's steeg ruim 10,0 procent. De winkelketen verwacht dit jaar een omzet van ongeveer 92 miljard dollar, waar de consensus rekende op 91,4 miljard.

Target heeft in het tweede kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. De aangepaste winst kwam bijna 8 procent hoger uit op 3,64 dollar per aandeel, op een omzet van 25,16 miljoen dollar. Voor 2021 liet Target zich positiever uit over de omzet en de marge. Het aandeel verloor circa 2,0 procent.

De Chinese ontwikkelaar van games Tencent boekte 29 procent meer winst in het tweede kwartaal, terwijl de omzet uit games minder snel groeide.

Philip Morris heeft een belang genomen van 23 procent in de Britse Vectura Group, en wil dat belang verder uitbouwen. Vectura produceert inhalators voor mensen met astma. Politici en de medische sector hebben zorgen uitgesproken dat een tabaksbedrijf producten wil gaan maken tegen aandoeningen die door roken worden veroorzaakt. Philip Morris daalde circa 1,5 procent.

T-Mobile US doet onderzoek naar een recente cyberaanval op de servers van het bedrijf. Er zijn, zo kon het telecombedrijf al bevestigen, gegevens van miljoen klanten, oud-klanten en potentiële klanten buit gemaakt.

S&P 500 index              4.400,27 (-1,1%)
Dow Jones index            34.960,69 (-1,1%)
Nasdaq Composite           14.525,91 (-0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     27.399,36 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.460,38 (-0,7%)
Hang Seng                    25.425,28 (-1,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1675. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1714 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1703 op de borden.

USD/JPY Yen   110,16
EUR/USD Euro  1,1675
EUR/JPY Yen   128,59

MACRO-AGENDA:
00:50 Handelsbalans - Juli (Jap)
06:30 Werkloosheid - Juli (NL)
10:00 Lopende rekening - Juni (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Leidende indicatoren - Juli (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Macy's - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 Applied Materials - Cijfers tweede kwartaal (VS)


De koers van het aandeel FR40 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel PORT20 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Euro_update

De Aandeelhouder TV

oktober 3, 2022

Zorgen om Credit Suisse | 3 oktober 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 2, 2022

Beursexperts halen roze bril uit de kast

september 30, 2022

Vrees voor harde landing maakt aandelen onaantrekkelijk

september 30, 2022

Ontvang 3 maanden GRATIS DeAandeelhouder Premium

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:19

  Beleggers wachten met spanning op nieuwe inflatiecijfers

 • 17:21

  TA van Edward Loef – Vangrails in de Nasdaq-100 index

 • 16:51

  LYNX Beursflash | Aandeel ING: profiteren van stijgende rentes

 • 11:40

  AEX toont kracht & technisch bodempatroon voor aandeel BESI

 • 08:05

  Beurzen omhoog in aanloop naar nieuwe inflatiecijfers

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken?

 • 07:43

  Dalende inflatieverwachting geeft beurzen een boost

 • 17:47

  TA van Edward Loef – Bankaandelen hoger na ECB-besluit

 • 13:00

  Swing trading: een ‘spannende’ beleggingsstrategie

Masterclasses

 • LIVE Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
01 okt 07:03 Nico Inberg

Paniek in Engeland: Truss zal plannen moeten inslikken

30 sep 16:01 Coinmerce

Apple ondersteunt NFT’s in App Store

30 sep 15:20 Redactie

Waarom staan ASML, ASMI en BESI vandaag in het rood?