Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

DNB waarschuwt voor illegale praktijken cryptobeurs Binance

DNB waarschuwt voor illegale praktijken cryptobeurs Binance
18 aug 2021 om 10:16

AMSTERDAM (ANP) – ’s Werelds grootste cryptobeurs Binance, waar je kan handelen in digitale munten als de bitcoin, mag in Nederland geen diensten aanbieden. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat Binance actief is in Nederland zonder een wettelijk verplichte registratie. Dat betekent dat het concern illegaal bezig is.

Mogelijk gaat DNB nu stappen ondernemen tegen Binance, maar daarover kan een woordvoerster van DNB niets naar buiten brengen. Nederlanders die gebruikmaken van de cryptodiensten van Binance doen volgens DNB sowieso niets verkeerd. Het is puur Binance dat in strijd handelt met de wet. Maar klanten kunnen wel een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, waarschuwt de toezichthouder.

Binance doet er veel aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt.

Witwassen en belastingontduiking

DNB is niet de eerste toezichthouder die actie onderneemt tegen Binance. Vorige maand zei bijvoorbeeld de Italiaanse Consob al dat wat Binance doet niet mag. De financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk verbood Binance in juni al. In de VS wordt Binance ook onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking. Dat DNB nu pas met een oordeel komt, is omdat er eerst eigen onderzoek gedaan moest worden.

Qua handelsvolume lijkt Binance veruit de grootste cryptobeurs ter wereld. Volgens de vergelijkingswebsite CryptoCompare is de afgelopen 24 uur ruim 30 miljard dollar aan digitale munten verhandeld op het platform. De eerstvolgende concurrent verhandelde in dezelfde tijdspanne nog geen 8 miljard dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.