AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP woensdag, 18 augustus 2021 10:16

DNB waarschuwt voor illegale praktijken cryptobeurs Binance

AMSTERDAM (ANP) - 's Werelds grootste cryptobeurs Binance, waar je kan handelen in digitale munten als de bitcoin, mag in Nederland geen diensten aanbieden. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat Binance actief is in Nederland zonder een wettelijk verplichte registratie. Dat betekent dat het concern illegaal bezig is.

Mogelijk gaat DNB nu stappen ondernemen tegen Binance, maar daarover kan een woordvoerster van DNB niets naar buiten brengen. Nederlanders die gebruikmaken van de cryptodiensten van Binance doen volgens DNB sowieso niets verkeerd. Het is puur Binance dat in strijd handelt met de wet. Maar klanten kunnen wel een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering, waarschuwt de toezichthouder.

Binance doet er veel aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor. Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt.

Witwassen en belastingontduiking

DNB is niet de eerste toezichthouder die actie onderneemt tegen Binance. Vorige maand zei bijvoorbeeld de Italiaanse Consob al dat wat Binance doet niet mag. De financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk verbood Binance in juni al. In de VS wordt Binance ook onderzocht door justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van meewerken aan witwassen van geld en belastingontduiking. Dat DNB nu pas met een oordeel komt, is omdat er eerst eigen onderzoek gedaan moest worden.

Qua handelsvolume lijkt Binance veruit de grootste cryptobeurs ter wereld. Volgens de vergelijkingswebsite CryptoCompare is de afgelopen 24 uur ruim 30 miljard dollar aan digitale munten verhandeld op het platform. De eerstvolgende concurrent verhandelde in dezelfde tijdspanne nog geen 8 miljard dollar.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Commissione-nazionale-per-le-societa-e-la-borsa, Nederland, Italie, Verenigde-staten, Belastingdienst, Singapore, Binance, Hond

De Aandeelhouder TV

maart 25, 2023

FED schrikt en de bankensector in de stress, maar wat moet je er nu mee als belegger?

maart 24, 2023

BRENT OIL naar 80+ – 21mrt23

maart 24, 2023

PROSUS in de lift – 22mrt23

maart 24, 2023

ASMI 340 kantelpunt – 23mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

 • 08:22

  Geen renteverlaging in 2023 volgens Fed

 • 14:35

  Call opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 13:39

  Aandeel Goldman Sachs: “happy end?”

 • 09:11

  ETF van de week: Group Physical Bitcoin ETC (BTCE)

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?

22 mrt 17:18 Redactie

Fed, Pharming, Ordina, Flow en Aegon

21 mrt 13:12 Redactie

Ordina: nog geen gelopen koers