Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: ABN AMRO uitblinker op Beursplein 5

Uitgelicht: ABN AMRO uitblinker op Beursplein 5
13 aug 2021 om 19:24

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal van 2021 weer winst geboekt, ondanks dat de inkomsten terugliepen, en dat werd beloond met één van de beste weekprestatie op het Damrak. Het aandeel ABN AMRO werd afgelopen week maar liefst 11,8 procent duurder.

“We liggen ruim voor op schema wat betreft het afbouwen van de niet-kernactiviteiten van CIB, die sinds het tweede kwartaal 2020 met meer dan 80 procent zijn teruggebracht, onder andere door de verkoop van delen van de kredietportefeuille”, zei CEO Robert Swaak woensdag in een toelichting op de cijfers van de bank. “Onze hypotheekportefeuille groeide terwijl de zakelijke kredietportefeuille van de core bank stabiel bleef.”

Onder de streep kon ABN AMRO pronken met een nettowinst van 393 miljoen euro. Daarmee kwam het rendement op het eigen vermogen uit op 7,6 procent, “ondanks aanhoudende druk op de netto rentebaten en eenmalige posten”, merkte CEO Swaak op.

Daarmee presteerde ABN AMRO beduidend beter dan de 241 miljoen euro waarop analisten vooraf hadden gerekend. Een stevige meevaller, oordeelde analist Martina Matouskova van Jefferies direct na de cijfers van de Nederlandse bank.

Een jaar geleden leed de bank nog een verlies van 5 miljoen euro. En in de eerste drie maanden van dit jaar, toen een schikking werd getroffen met het Nederlandse Openbaar Ministerie voor 480 miljoen euro voor het onvoldoende naleven van de regels om witwassen te voorkomen, bedroeg het verlies 54 miljoen euro. 

De hogere winst was evenwel niet te danken aan meer inkomsten. De rentebaten daalden van 1,51 miljard naar 1,31 miljard euro. Dat was iets meer daling dan de analisten hadden verwacht. Zij rekenden op 1,33 miljard euro. Maar de fee-inkomsten stegen wel, van 375 miljoen naar 399 miljoen euro. Hier waren de analisten vooraf juist iets te voorzichtig met een raming van 388 miljoen euro. De totale inkomsten van de bank daalden zo van krap 2 miljard naar 1,73 miljard euro.

En de winststijging was ook niet te danken aan lagere kosten, zo bleek woensdag. De operationele kosten stegen van 1,20 miljard naar 1,22 miljard euro. Dat was wel iets minder dan de door analisten voorziene 1,26 miljard euro. Personeelskosten droegen 600 miljoen euro bij. De cost income ratio bedroeg 70,9 procent. “We blijven ons richten op kostenbesparingen om in 2024 een kostenreductie van 700 miljoen euro te bereiken”, zei topman Swaak.

Waar de analisten mis zaten met hun ramingen, was ten aanzien van de zogeheten stroppenpot. Zij hadden verwacht dat ABN AMRO nog eens 46 miljoen euro in deze pot moest stoppen. De bank meldde daarentegen een vrijval van 79 miljoen euro. “Als gevolg van de verbeterde macro-economische vooruitzichten zagen we ook over het tweede kwartaal een vrijval van de kredietvoorzieningen”, zei CEO Swaak.

Ook Matouskova van Jefferies schreef de sterk meevallende winst vooral toe aan eenmalige factoren.

De kernkapitaalratio van ABN AMRO steeg van 15,3 naar 16 procent,  op basis van de toekomstige Basel 4-kapitaalregels, waar analisten hadden gerekend op 15,7 procent. De bank zelf sprak van “een zeer sterke” kapitaalpositie.

De risicokosten voor dit jaar zullen naar verwachting “ver” onder de door de cyclus guidance van 25 tot 30 basispunten uitkomen, verwacht ABN AMRO. Dit zal volgens Jefferies aanleiding zijn voor analisten om hun taxaties te verhogen. En dat gebeurde al een dag later. Verschillende banken verhoogden hun koersdoelen voor het aandeel. 

Ook analist Tarik El Mejjad van Bank of America verhoogde zijn koersdoel, naar 9,60 euro, maar hij herhaalde zijn Underperform advies. Hij voorziet aanhoudende inkomstendalingen tot en met 2023, door een magere groei van het leningenboek en lagere marges op spaargelden. Hij ziet geen gemakkelijke oplossing voor dit probleem.

Verder laat de teruggave van overtollig kapitaal nog lang op zich wachten, vergeleken met sectorgenoten. Volgens Bank of America is de markt te optimistisch over de drempel voor een nieuwe aandeleninkoop. De analist verwacht dat de teruggave van het kapitaaloverschot beperkt en zeer geleidelijk zal zijn. 

Een stuk positiever op dit vlak is analist Benjamin Goy van Deutsche Bank. Hij verwacht dat ABN AMRO, net als ING en KBC, de komende negen maanden circa 11 procent van zijn marktkapitalisatie zal uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Omdat de ECB haar aanbeveling over de uitkering van dividend na september niet verlengt, keert ABN AMRO het slotdividend over 2019 van 0,68 euro per aandeel in oktober 2021 uit. “We zijn gecommitteerd om uitbetaling van dividend te hervatten tegen een uitbetalingspercentage van 50 procent van de nettowinst”, aldus Swaak.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.