AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP vrijdag, 13 augustus 2021 08:48

De Volksbank waarschuwt: negatieve rente meer spaarders mogelijk

UTRECHT (ANP) - De Volksbank sluit niet uit dat meer spaarders negatieve rente moeten gaan betalen. Dat heeft topman Martijn Gribnau gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. Bij die cijfers gaf de bank aan veel last te hebben van de lage rentestand. Zo krijgt het bedrijf minder rentebaten binnen uit hypotheken en kwam er flink meer spaargeld binnen tijdens de coronatijd. "Je wilt mensen niet laten betalen voor hun spaargeld, maar er zijn niet zo veel andere mogelijkheden."

In de eerste zes maanden stalden spaarders ondanks de lage rente 2,6 miljard euro extra bij de bank, die nu 44,7 miljard euro aan spaargeld in beheer heeft. Die toename heeft mogelijk met de coronatijd te maken waarin banken al eerder meldden dat mensen het geld oppotten dat ze niet besteden aan bijvoorbeeld vakanties, woon-werkverkeer en vertier.

De Volksbank moet geld betalen om het spaargeld van klanten bij de Europese Centrale Bank (ECB) te stallen. Om verdere druk van die rentekosten te voorkomen, besloot de bank al per 1 juli meer klanten een negatieve rente te laten betalen. Die grens ligt nu op een ton, maar kan dus nog verder zakken. Dat ligt gevoelig omdat de Volksbank in handen is van de Staat en veel politieke partijen tegen negatieve rente voor spaarders zijn. Dat beseft Gribnau. "Maar onze aandeelhouders, en dat zijn de belastingbetalers, willen ook een rendement zien."

Dividend uitbetalen

De bank, die merken als BLG Wonen, SNS, ASN Bank en RegioBank voert, is in de eerste zes maanden van dit jaar wel gegroeid. Zo openden meer klanten een betaalrekening bij de bank, werden er meer hypotheken afgesloten en gaf de bank meer leningen uit aan mkb-bedrijven. Ook het beheerd vermogen van de bank, dat belegd wordt voor klanten, nam toe. Dat bedraagt nu 4,2 miljard euro.

De winst daalde naar 94 miljoen euro, van 106 miljoen euro in de eerste jaarhelft van 2020. Toen zette de bank bovendien 45 miljoen euro opzij voor slechte leningen, waarvan het dit halfjaar weer 31 miljoen euro liet vrijvallen. De Volksbank is van plan in oktober, als de ECB en De Nederlandsche Bank (DNB) het weer toestaan, alsnog het dividend over 2019 en 2020 uit te betalen. Tijdens de coronacrisis verboden de centrale banken dat omdat banken een sterkere buffer nodig hadden voor het geval er een grote economische schok zou optreden.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

De-volksbank, Europa-werelddeel, Europese-centrale-bank, Sparen, Hypothecaire-lening, De-nederlandsche-bank, Politieke-partij, Asn-bank

De Aandeelhouder TV

januari 30, 2023

GALAPAGOS “Wacht op wit” – 30jan23

januari 30, 2023

Gaan aandelen Unilever weer stijgen?

januari 30, 2023

Philips trapt drukke beursweek af | 30 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 29, 2023

Aandeel ASML is goedkoop

Het laatste beursnieuws

updates

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel

30 jan 13:49 Redactie

(Video) Beursupdate Nico: Philips, ASML, de Fed + Unilever

30 jan 10:28 Cees Smit

Column: Cijfers, Cijfers en nog eens…