Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verzekeraars Aegon en NN stuwen AEX richting 780 punten

Verzekeraars Aegon en NN stuwen AEX richting 780 punten
12 aug 2021 om 10:03

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index zette donderdag de opmars richting de 780 punten voort onder aanvoering van Aegon en NN Group. De twee verzekeraars deden goede zaken in de afgelopen maanden en behaalden forse winsten. Buiten het Damrak werden de resultaten van de Britse verzekeraar Aviva en het Zwitserse Zurich Insurance goed ontvangen. Beleggers keken verder uit naar de wekelijkse aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 776,84 punten en de MidKap steeg 0,5 procent tot 1091,90 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs wonnen 0,2 procent. De beurs in Londen, waar mijnbouwer Rio Tinto (min 7 procent) ex dividend noteerde, daalde 0,1 procent.

Aegon (plus 7,2 procent) was de grote winnaar in de AEX. De verzekeraar profiteerde in het tweede kwartaal volop van de verbeterde marktomstandigheden, zoals de gunstige situatie op de aandelenmarkten en ontwikkelingen rondom claims die voor het concern positief uitpakten. Aegon sloot het kwartaal af met een winst van 849 miljoen euro en verhoogde het dividend. Branchegenoten Aviva en Zurich Insurance stegen circa 4 procent.

NN Group

NN Group klom 3,6 procent. De eigenaar van onder meer Nationale-Nederlanden wist de nettowinst in de eerste jaarhelft ruimschoots te verdubbelen tot 1,4 miljard euro. Volgens topman David Knibbe heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat huishoudens zich bewuster zijn geworden van de verschillende risico's waar ze zich tegen willen verzekeren. Ook verstrekte NN meer hypotheken.

Techinvesteerder Prosus sloot de rij in de AEX met een min 1,3 procent. Olie- en gasconcern Shell, een zwaarwegend fonds in de hoofdindex, noteerde ex dividend en verloor 0,8 procent. Telecomconcern KPN won 1,4 procent na de resultaten van concurrent T-Mobile Nederland, die in het tweede kwartaal veel nieuwe klanten heeft binnengehaald. Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, zag de winst afgelopen kwartaal sterk stijgen en schroefde de jaarverwachting op. Deutsche Telekom werd 2,6 procent meer waard in Frankfurt.

TUI

TUI steeg dik 1 procent in Frankfurt. Het grootste reisbureau ter wereld leed opnieuw verlies maar zag het aantal boekingen voor de zomer wel stijgen. Delivery Hero zakte 4,5 procent. De Duitse maaltijdbezorger verhoogde zijn omzetverwachting voor het hele jaar na een recordaantal orders in het tweede kwartaal. Het bedrijf verwacht echter dat de kernactiviteiten verlieslatend blijven door forse investeringen.

De euro was 1,1744 dollar waard tegen 1,1740 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 69,61 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 71,84 dollar per vat.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NED25

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.