Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: teleurstellende marges voorspellen overgangsjaar voor Fagron

Uitgelicht: teleurstellende marges voorspellen overgangsjaar voor Fagron
6 aug 2021 om 18:18

(ABM FN) Fagron kwam donderdag met teleurstellende cijfers en ook de outlook voor het hele boekjaar was aan de magere kant met in het beste geval een evenaring van de winst in 2020. 

Beleggers bleven desondanks positief gestemd. Het aandeel sloot de week op 17,75 euro af, ofwel een stijging van 1,5 procent. 

“Zoals verwacht hebben de ontwikkelingen rond Covid-19 onze markten in de eerste helft van 2021 nog sterk gedomineerd”, zei CEO Rafael Padilla in een toelichting. Wel zag de topman dat het tweede kwartaal herstel bracht in alle regio’s. Autonoom behaalde Fagron een omzetgroei van 4,9 procent in het tweede kwartaal.

De omzet van Fagron daalde in de eerste helft van 2021 licht met 0,8 procent naar 277 miljoen euro. De consensus hield rekening met een omzetdaling tot 274 miljoen euro, ofwel een daling van 1,6 procent ten opzichte van de omzet van 279 miljoen euro in de eerste helft van 2020.

De EBITDA liep op jaarbasis terug van 61,3 miljoen naar 55,3 miljoen euro. Voor bijzondere posten was dit een daling met 11,0 procent tot 56,0 miljoen euro. De consensus rekende op 60,9 miljoen euro.

Volgens ING zat Fagron zo’n 8 procent onder de verwachtingen. Die tegenvaller was volgens de bank het gevolg van flinke margedruk in Europa en in Noord-Amerika. Fagron wees op gestegen grondstofprijzen en hogere verpakkings- en transportkosten, benadrukte de bank. 

Ook Degroof Petercam schreef de tegenvallende cijfers toe aan deze tijdelijke effecten veroorzaakt door de coronacrisis, en wees daarnaast op kosten die Fagron maakte, waarvan de baten pas later volgen.

Voor de steriele faciliteit in het Amerikaanse Wichita verwacht Fagron dankzij lanceringen van nieuwe SKU’s, nieuw afgesloten contracten en de overname van de activiteiten van US Compounding een groeiversnelling. Fagron verhoogde daarom de omzetdoelstelling naar 125 miljoen dollar. Om deze groei te faciliteren is eerder dan gepland besloten over te gaan op het werken in twee shifts, waarvoor in Wichita 60 nieuwe medewerkers zijn aangetrokken.

“De kosten gaan voor de baten uit en dit moet worden gezien als een investering in de toekomt, die uiteraard wel impact had op de resultaten in de eerste jaarhelft”, zei het management donderdag tegen ABM Financial News. 

De nettowinst van Fagron daalde op jaarbasis met bijna 15 procent naar 26,9 miljoen euro. De nettowinst hadden de analisten geschat op 30,3 miljoen euro, ruim 4 procent minder dan de 31,6 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2020.

De druk op de aangepaste EBITDA-marge over de brede linie verklaart dan ook volgens KBC Securities waarom de nettowinst aanzienlijk onder de verwachtingen uitkwam.

De schuldratio kwam uit op 2,18 procent, fractioneel hoger dan een jaar eerder.

Outlook

Degroof Petercam zag de groei in het tweede kwartaal  versnellen nu voorschriften en electieve zorg geleidelijk herstellen en de omzetdoelstelling voor Wichita zelfs werd verhoogd. 

Volgens CEO Padilla is er inderdaad grote druk om de electieve zorg weer op te schalen, “en bij Fagron staan we klaar om onze klanten daarbij te ondersteunen”.

Fagron specificeerde donderdag bij de halfjaarcijfers de outlook voor 2021. De magistrale bereider rekent nog altijd op een stijging van de omzet en mikt op een REBITDA van 118 tot 124 miljoen euro. In 2020 kwam Fagron uit op 124 miljoen euro.

Daarmee werd Fagron voorzichtiger. “Bij de eerste kwartaalcijfers ging Fagron nog uit van een stijging van zowel de omzet als de winst”, aldus ING. 

Het midden van de afgegeven bandbreedte ligt 7 procent onder de 130 miljoen euro voorzien door de consensus.

Volgens Kepler Cheuvreux moet de consensus op basis van deze outlook dan ook met 6 procent neerwaarts worden bijgesteld. 

Degroof Petercam zal zijn eigen taxaties met ongeveer 5 procent verlagen, maar benadrukte dat Fagron toch vooral last heeft van tijdelijke factoren, wat betekent dat Fagron op middellange termijn onverminderd aantrekkelijk blijft. De marges zullen volgens de zakenbank in de tweede jaarhelft verbeteren. 

CEO Padilla schat dat de hogere kosten voor grondstoffen, verpakkingen en transport binnen enkele maanden kunnen worden doorberekend aan de klant.

“Nu het beeld van de kosten en marges duidelijk werd in deze halfjaarresultaten en de REBITDA-verwachting voor 2021 onder de schattingen van KBC Securities uitkomt, wordt duidelijk dat 2021 een overgangsjaar zal blijven voor de onderneming”, concludeerde KBC. “Maar de fundamentals blijft ongewijzigd”, pareerde Padilla.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Fagron

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.