AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ANP dinsdag, 3 augustus 2021 11:24

Reuters: banken willen kolencentrales in Azië versneld sluiten

LONDEN/MELBOURNE (ANP/RTR) - Financiële instellingen gaan gezamenlijk investeren om Aziatische kolencentrales versneld te sluiten. Dit zou gebeuren onder druk van grote investeerders van de organisaties die duurzaamheid belangrijk vinden, meldt persbureau Reuters. De eerste te sluiten centrale zou volgend jaar al aangekocht kunnen worden.

Het initiatief van onder meer de banken Citi en HSBC, verzekeraar Prudential en investeringsmaatschappij BlackRock wordt aangevoerd door de ontwikkelingsbank Asian Development Bank. Er wordt gezocht naar een samenwerking tussen overheden en bedrijven om de kolencentrales op te kopen. Die centrales kunnen dan binnen vijftien jaar worden gesloten, tijd waarin werknemers een nieuwe baan kunnen vinden en alternatieve hernieuwbare energiebronnen kunnen worden ontwikkeld.

De eerste gesprekken met Aziatische overheden en banken zouden positief zijn verlopen. Voor de komende internationale klimaattop (COP26) in Glasgow in november moet meer duidelijk zijn. De partijen hopen daar financieringen en andere toezeggingen binnen te halen. Het is nog onduidelijk hoe eigenaren van centrales worden verleid om hun eigendom te verkopen en wat er met de centrale gebeurt zodra deze niet meer gebruikt wordt.

Wereldwijde uitstoot

Kolencentrales zorgen voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en worden gezien als grootste vervuiler. De vraag naar kolen neemt volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nog altijd toe. Dit jaar over de hele linie met 4,5 procent, meer dan driekwart van die toename komt uit Azië.

Eerst wordt gekeken naar centrales in Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. Om in die drie landen de uitstoot van kolencentrales met de helft te verlagen zou volgens Prudential 30 tot 55 miljard dollar aan investeringen nodig zijn. Het plan is om een deel te storten in het verminderen van de koolstofuitstoot van de centrales, een ander deel in hernieuwbare energiebronnen.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Asian-development-bank, Prudential-financial, Persbureau, Duurzame-energie, Energie, Azie, Internationaal-energieagentschap, Hsbc

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 27, 2023

AEX: Zakken we terug naar de 700 punten?

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

 • 15:39

  LYNX Beursflash: Zijn Rabobank Certificaten een interessante belegging? 

 • 10:42

  Aandeel L’Oréal: De stieren gaan “all in”

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?