Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Shell beloont aandeelhouder weer

Uitgelicht: Shell beloont aandeelhouder weer
30 jul 2021 om 19:28

Royal Dutch Shell heeft afgelopen week de markt niet teleurgesteld.

De energiereus kwam met meevallende kwartaalcijfers en vergat daarbij niet om de aandeelhouder flink te belonen, nadat het zich vorig jaar nog genoodzaakt zag om het dividend met tweede derde te verlagen van 0,47 naar 0,16 dollar per aandeel vanwege de implosie van de olieprijs.

“We verhogen onze uitkeringen aan de aandeelhouder vandaag”, zei CEO Ben van Beurden afgelopen donderdag. “We verhogen het dividend en starten de inkoop van eigen aandelen, terwijl we blijven investeren in de toekomst van energie.”

Dat Shell met cadeautjes zou komen, dat was geen verrassing. Begin juli kondigde de energiereus al aan dat door de gedaalde schuld er weer ruimte is om de aandeelhouder beter te belonen.

“Een sterke kasstroom ondersteunt aanvullende uitkeringen aan de aandeelhouder in de tweede helft van 2021”, aldus Shell begin deze maand, die liet weten 20 tot 30 procent van de operationele vrije kasstroom te willen gaan uitkeren.

De nettoschuld van Shell stond eind juni op 65,7 miljard dollar. Dat was een jaar terug nog 77,8 miljard dollar.

Het dividend wordt per het tweede kwartaal naar 24 dollarcent per aandeel verhoogd. Shell benadrukte het dividend jaarlijks met 4 procent te willen laten groeien.

Ook lanceert Shell een aandeleninkoopprogramma. In de tweede helft van dit jaar wil de energiereus voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

De combinatie van dividend en inkoop van eigen aandelen brengt Shell op een uitkering van ongeveer 25 procent van de operationele vrije kasstroom. Kortom, keurig halverwege de afgegeven bandbreedte.

Shell wil tevens de balans verder blijven versterken en zijn rating bij de kredietbeoordelaars stutten

Meer in het vat

“Shell heeft de relatie met zijn aandeelhouders in de afgelopen jaren flink op de proef gesteld, maar we lijken nu de weg terug te vinden”, stelde Citi Research na de kwartaalupdate van Shell.

Het dividendbeleid van Shell is progressief. Jaarlijks wil de energiereus het dividend met 4 procent verhogen.

En zakenbank Jefferies denkt dat er voldoende ruimte is voor Shell om volgend jaar het inkoopprogramma voor eigen aandelen te verdubbelen naar 2 miljard dollar per kwartaal.

Resultaten

Het zogenoemd CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis van 638 miljoen naar 5,5 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op net geen 5,1 miljard dollar.

Aan deze winst droeg Integrated Gas 1,6 miljard dollar bij. Voor de divisie Upstream werd een winst van 2,5 miljard dollar genoteerd. Oil Products was goed voor een winst van 1,3 miljard dollar en het resultaat bij Chemicals bedroeg 670 miljoen dollar.

De operationele vrije kasstroom kwam uit op 12,6 miljard dollar. Dat was beter dan de 10,7 miljard dollar waarop de analisten hadden gerekend. Dat was een jaar eerder nog maar 2,6 miljard dollar. 

Outlook

Shell denkt in het lopende derde kwartaal 2,1 tot 2,25 miljoen vaten olie per dag te kunnen produceren. De raffinaderijen zullen voor 73 tot 81 procent benut worden.

Het aandeel Royal Dutch Shell steeg afgelopen week 6,0 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TKH Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.