Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

EssilorLuxottica betaalt toch volle pond voor GrandVision

EssilorLuxottica betaalt toch volle pond voor GrandVision
29 jun 2021 om 19:57

EssilorLuxottica betaalt toch de volle prijs voor GrandVision, die was overeengekomen voorafgaand aan de coronacrisis. Dat maakte het Italiaans-Franse optiekbedrijf dinsdag nabeurs bekend.

"Na alle opties te hebben overwogen, hebben we besloten om door te gaan met een onverwijlde afronding van de deal", stelden CEO Francesco Milleri en plaatsvervangend CEO Paul du Saillant in een verklaring. "Nu de branche na de pandemie terugkeert naar groei geloven wij dat dit het perfecte moment is om ons detailhandelsnetwerk uit te breiden." 

Aandeelhouders van EssilorLuxottica stemden dinsdag voor het plan om het belang van 76,72 procent van HAL in GrandVision te kopen voor de in 2019 overeengekomen prijs van 28,42 euro per aandeel.

Die beslissing is gunstig voor de verkoper, meerderheidaandeelhouder HAL Holding, aangezien veel analisten en beleggers rekening hielden met een verlaging van de overnameprijs.

De coronacrisis en een verloren arbitrageprocedure dreigden roet in het eten te gooien voor HAL. GrandVision schond met opzet de overnamevoorwaarden, luidde het oordeel, door geen informatie te geven over de impact van de pandemie op de resultaten.

Analisten verwachtten dat EssilorLuxottica deze uitkomst zou aangrijpen om de prijs te heronderhandelen. Het aandeel GrandVision sloot maandag op 24,70 euro, anticiperend op een forse korting.

Toch was er ook reden voor EssilorLuxottica om te betwijfelen dat ze zo'n grote korting zou kunnen bedingen, nu de zonnebrillenbranche zich snel herstelt. Daarvoor hoeven ze alleen maar naar de eigen winkels te kijken en hebben ze de cijfers van GrandVision nauwelijks nodig, merkte Robert Jan Vos van ABN AMRO Oddo op.

Ook was er voor de investeerders van HAL geen reden om een prijs onder de boekwaarde te accepteren. De overname levert HAL 7,2 miljard euro op. 

(Herhaling van eerder gepubliceerd bericht om technische redenen)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!