Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones- vrijdag, 14 mei 2021 22:07

Wall Street positief het weekend in

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag hoger geëindigd, wat een positief einde betekende van een turbulente week. De S&P 500 steeg 1,5 procent bij een slot van 4.173,85 punten, de Nasdaq won 2,3 procent tot 13.429,98 punten en de Dow Jones index ging 1,1 procent hoger bij een slotstand van 34.382,13 punten.

"We zien een aardig herstel", aldus Kent Engelke van Capitol Securities Management, eraan toevoegend dat als de inflatie op jaarbasis 3 tot 4 procent bedraagt, dit positief zou moeten zijn voor 'Main Street'. "Het is misschien niet geweldig voor snelgroeiende techaandelen, maar het is geweldig voor bedrijven die dingen produceren", zei Engelke.

Eerder deze week gingen de mondiale beurzen stevig gebukt onder de rentevrees, nadat de inflatie in de VS in april veel harder dan verwacht bleek gestegen. De Amerikaanse tienjaarsrente tikte vervolgens even de 1,70 procent aan maar was vrijdag teruggezakt tot 1,63 procent.

Op weekbasis verloren de S&P en Dow gemiddeld een procent. De Nasdaq daalde ruim 2 procent.

Op macro-economisch vlak was er vrijdag veel aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de industriële productie, beide in de maand april.

De detailhandelsverkopen bleven op maandbasis stabiel, waar een stijging van 0,8 procent was voorspeld.

"Men hoopte op een sterk cijfer, maar we zien een situatie waar slecht nieuws goed nieuws is", gaf marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade als verklaring voor het feit dat de aandelenmarkten goed bleven liggen na het verschijnen van de data.

De gedachte is dat tegenvallende macrodata duiden op een minder overtuigend economisch herstel en dat centrale banken als de Federal Reserve daardoor langer de economie zullen stimuleren.

"Maar in het algemeen, nu economische data tekenen van zwakte laten zien en er wat barstjes komen in de aandelenmarkten, is voorzichtigheid geboden", waarschuwde Aslam ook.

De industriële productie in de VS nam vorige maand met 0,7 procent toe, wat een groeivertraging bleek ten opzichte van maart en ook onder de verwachting van analisten was. Verder daalde het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in mei.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,2146

De olieprijs steeg. Op een settlement van 65,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,4 procent duurder. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs 0,7 procent.

Na de cyberaanval bij het grootste oliepijplijnbedrijf van de Verenigde Staten een week geleden, kwam de olietoevoer aan de oostkust van de VS in de problemen en gingen consumenten benzine hamsteren. Inmiddels is het pijpleidingensysteem van Colonial Pipeline weer operationeel.

Bedrijfsnieuws

Disney sloot vrijdag 2,6 procent lager. Het Amerikaanse entertainmentconcern heeft in het afgelopen kwartaal minder nieuwe abonnees weten te verleiden met zijn streamingdienst dan verwacht. 

DoorDash steeg liefst 22,4 procent. De Amerikaanse maaltijdbezorger heeft het afgelopen kwartaal een veel hogere omzet behaald, ondanks dat de coronamaatregelen werden versoepeld, en zag het verlies onder de streep dalen.

Coinbase Global heeft in het eerste kwartaal flink meer winst en omzet behaald, profiterend van de groeiende populariteit van cryptovaluta als bitcoin. Het aandeel daalde 2,5 procent.

Elon Musk zei vannacht op Twitter nog altijd sterk te geloven in crypto, maar niet als het 'minen' en betalen met de munt veel fossiele brandstof als energie vereist. Hij meldde ook dat hij met de ontwikkelaars van dogecoin bezig is om het transactiesysteem van de munt efficiënter te maken. "In potentie veelbelovend", aldus Musk. Dogecoin won vervolgens 42 procent op 0,56 dollar. Bitcoin steeg 2 procent tot 50.250 dollar.

De Aandeelhouder TV

juni 18, 2021

Scherpe en snelle correctie AEX in verschiet

juni 18, 2021

AEX week 24 2021 – Aanzwellende berendruk….

juni 18, 2021

De Fed, Shell verkoopt activa, en nog veel meer! | Deze Week in het DAH Magazine

juni 18, 2021

PostNl onder vuur | 18 juni 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 23 juni

  Ontdek de mogelijkheden van LYNX Basic

 • 24 juni

  Methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten

 • 08 juli

  De magische wereld van blockchain

 • 22 juli

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

Columns

Nieuw
17 jun 09:57 Coinmerce

Hoogtepunten van de Bitcoin-conferentie 2021 in Miami

16 jun 11:07 Bas Heijink

TA 10 jaars NL Rente: Cruciale opwaartse doorbraak

16 jun 11:01 Redactie

ETF v/d Week: Future of Food