AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 12 april 2021 14:54

Wall Street richting licht lagere opening

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een licht lagere opening voor Wall Street. Na de recordstanden van vrijdag, noteerden de S&P 500 en Dow Jones index richting de openingsbel vanmiddag 0,2 procent lager.

Afgelopen week wonnen de drie grote indexen nog 2 tot 3 procent, in aanloop naar het cijferseizoen dat deze week start met de Amerikaanse grootbanken. Maandag kijken beleggers in New York ook naar Europa en Azië, waar het aantal coronabesmettingen oploopt.

Ondanks de adempauze, is het onderliggende sentiment rond aandelen onverminderd positief. Volgens marktstrateeg Florent Pochon van Natixis is er op korte termijn weinig risico.

De voorkeur wordt gegeven aan waardeaandelen, aldus Pochon, gezien de verwachting dat het macro-economische plaatje verbetert en daardoor de inflatie snel oploopt. Dit zou een "meer agressief" scenario voor de rentes kunnen betekenen, wat gunstig is voor dit type aandelen. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag op 1,67 procent.

Beleggers krijgen wat dat betreft deze week te maken met belangrijke macro-data, zoals de Amerikaanse detailhandelsverkopen en inflatie.

De verwachting is dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in maart flink zijn gestegen ten opzichte van februari, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

"Dat zal niet zo verrassend zijn", aldus Hewson. Hij kijkt ook uit naar de detailhandelsverkopen. Die kregen in maart mogelijk een stevige impuls door de coronacheques die aan Amerikaanse huishoudens zijn verstuurd.

Het economisch herstel in combinatie met de oplopende inflatie creëerde eerder rentevrees bij beleggers. Toch vindt Hewson dat de Federal Reserve de marktverwachtingen rond een renteverhoging tot nog toe aardig weet te managen, zelfs na het zeer sterke banenrapport van maart.

In een interview met 60 Minutes toonde Fed-voorzitter Jerome Powell zich dit weekend optimistisch over de Amerikaanse economie, maar benadrukte hij volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade ook "dat 2021 niet het jaar wordt dat er veranderingen komen in het monetaire beleid."

"We denken dat we het punt hebben bereikt dat de economie veel harder begint te groeien en de banengroei flink versnelt", aldus Powell. Hij rekent erop dat de Amerikaanse economie maanden achtereen meer dan 1 miljoen banen per maand zal opleveren.

Powell wil pas nadenken over een renteverhoging als er sprake is van maximale werkgelegenheid en de inflatie al enige tijd boven 2 procent zit. "Het zal een tijdje duren voor we dat in orde hebben", aldus de bankier.

De euro/dollar handelde maandagmiddag licht hoger op 1,1911. Volgens marktstrategen van UniCredit is veel van het positieve economische nieuws in de VS al ingeprijsd en weet de dollar daarom niet te stijgen ten opzichte van andere grote valuta.

"De lat voor meer dollarsterkte ligt vrij hoog", aldus UniCredit.

Een vat WTI-olie werd een procent duurder op 60 dollar. Later deze week komen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap met hun maandrapporten.

Bedrijfsnieuws

Alibaba heeft van de Chinese mededingingsautoriteiten een boete gekregen van 18,2 miljard yuan, omgerekend ruim 2,3 miljard euro. De boete, die gelijk staat aan 4 procent van de omzet in 2019, volgt op een maandenlang onderzoek. Volgens de State Administration of Market Supervision misbruikte Alibaba zijn dominante marktpositie in online retail sinds 2015.

Alibaba gaat maandag een 6 procent hogere opening tegemoet. Sectorgenoten als JD.com en Baidu lijken 1 tot 2 procent lager te gaan openen.

Microsoft neemt Nuance Communications over voor een bedrag van in totaal 19,7 miljard dollar, inclusief schulden. Dit bevestigde het bedrijf maandag. De overname is één na grootste voor Microsoft ooit. In 2016 werd 27 miljard dollar betaald voor LinkedIn. Het aandeel Microsoft noteerde voorbeurs licht lager. Aandelen Nuance werden 23 procent meer waard.

Beyond Meat breidt zijn activiteiten in Europa uit, in onder meer Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen gaan meer supermarkten Beyond Meat producten verkopen. Het aandeel gaat maandag een 1,6 procent hogere opening tegemoet.

Luminex, maker van coronatestkits, wordt overgenomen door het Italiaanse diagnostiekbedrijf DiaSorin, voor 1,8 miljard dollar. Luminex steeg voorbeurs 11 procent.

Jefferies heeft het advies op Exxon Mobil verhoogd van Underperform naar Houden. Het aandeel steeg voorbeurs een half procent.

Medline Industries overweegt om zichzelf in de etalage te zetten, waarbij een beursgang niet is uitgesloten. Dit meldde The Wall Street Journal dit weekend op basis van ingewijden. Een verkoop zou de Amerikaanse producent en distributeur van medische hulpmiddelen waarderen op een bedrag tot 30 miljard dollar. Het is niet zeker dat het private bedrijf ook daadwerkelijk wordt verkocht en het proces bevindt zich in de verkennende fase.

Slotstanden

De S&P sloot vrijdag 0,8 procent hoger bij een nieuw record van 4.128,80 punten en de Dow Jones index bereikte een nieuwe all time high van 33.800,60 punten; een plus van 0,9 procent. De Nasdaq won 0,5 procent en sloot op 13.900,19 punten.

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Before_the_bell

De Aandeelhouder TV

december 4, 2022

2023 wordt positief jaar voor beleggers

december 2, 2022

Positieve week 48 – 02dec22

december 2, 2022

ASML, BESI, Adyen, Prosus, Meta, Alphabet, Amazon & Apple | DeAandeelhouder Podcast Afl. 100

december 2, 2022

Chinese testen en inflatiecijfers VS | 2 december 2022 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:02

  Belegger wacht op Amerikaans banenrapport & goud in trek

 • 08:37

  Jerome Powell zorgt voor rally op Wall Street

 • 11:27

  ETF van de week: iShares Core DAX UCITS ETF (EXS1)

 • 08:13

  Volle agenda voor beleggers met macro-economische cijfers

 • 06:26

  China geeft update COVID-beleid en Fed officials waarschuwen enthousiaste beleggers

 • 12:42

  AEX wacht op bevestiging van Wall Street & ASML rijp voor correctie?

 • 11:22

  Technische analyse BEL 20 en The Home Depot

 • 08:43

  Chinese onrust teistert beurs en spreads olie futures zakken fors

 • 08:09

  Fed wordt dovish & de markt wordt positiever

Masterclasses

 • 20 december

  LYNX introduceert LYNX+

 • 22 december

  Vooruitblik 2023: de visie van Justin Blekemolen

 • 03 januari

  De technische visie van Edward Loef op 2023

 • 11 januari

  LYNX Beleggersdebat 2023

Columns

Nieuw
03 dec 08:50 Redactie

De Aandeelhouder Magazine via website

02 dec 14:09 Redactie

Macro: Lang leve Jerome Powell!

02 dec 09:42 Bas Heijink

Eurodollar: is de bodem gezet?