Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen lagere opening Wall Street

Futures voorspellen lagere opening Wall Street
29 mrt 2021 om 12:39

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een rode opening voor Wall Street, waar de meeste aandacht vermoedelijk uitgaat naar de problemen rond investeringsfonds Archegos. Rond het middaguur noteert de S&P 500-future 0,4 procent in de min en lijken ook de Dow Jones index en Nasdaq met een soortgelijk verlies te openen.

De S&P en Dow eindigden voor het weekend nog met nieuwe records. De adempauze maandag heeft vooral te maken met de problemen bij Archegos Capital. Het grote Amerikaanse investeringsfonds moest recent voor miljarden dollars aan posities liquideren, waardoor de banken waarmee het zaken doet, rekening moeten houden met aanzienlijke verliezen.

Archegos zou naar verluidt een flinke margin-call gekregen hebben en handelaren vragen zich nu af of de gedwongen liquidaties voorbij zijn.

“We weten de voornaamste reden nog niet waarom dit hedgefonds moest liquideren”, zei investeringsstrateeg Luc Filip van  SYZ Private Banking op. De analist denkt dat de volatiliteit in de markten van tijdelijke aard zal zijn.

De oliemarkten wachten ondertussen op het vlottrekken van het containerschip Ever Given in het Suezkanaal. Dit weekend werd wel vooruitgang geboekt, maar de blokkade is nog niet voorbij.

Een vat West Texas Intermediate werd maandag evenwel 0,7 procent goedkoper op 60,50 dollar en en Brent daalde 0,3 procent tot 64,21 dollar.

De euro//dollar noteerde rond lunchtijd op 1,1776.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van onder meer ViacomCBS en Discovery kelderden vrijdag elk met ongeveer 27 procent vanwege het Archegos-verhaal. Maandag gaan ViaCom en Discovery een 5 procent hogere opening tegemoet.

Banken als Goldman Sachs en Morgan Stanley zouden vorige week grote aandelenposities voor Archegos hebben verkocht en noteerden maandag voorbeurs 3 tot 4 procent lager. Credit Suisse, dat vanochtend meldde rekening te houden met een zeer grote verliespost door financiële problemen bij “een aanzienlijk Amerikaanse hedgefonds”, daalde met zijn notering in New York bijna 11 procent.

Visa accepteert voortaan betalingen in USD Coin, een zogeheten stablecoin die wordt gedekt door de Amerikaanse dollar. Dit maakte de creditcardmaatschappij maandag bekend. Daarvoor is Visa een pilotproject begonnen met Crypto.com, één van de grootste cryptoplatforms in de wereld. Later dit jaar wil Visa deze mogelijkheid ook bieden aan andere partners. Het aandeel Visa noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent in de min.

Slotstanden

De beurzen op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, met nieuwe records voor de Dow en S&P. Bij een slot van 3.974,54 punten steeg de S&P 500 index 1,7 procent. De Dow Jones index won 1,4 procent tot 33.072,88 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent in het groen bij een slotstand van 13.138,72 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.