Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: communicatie Bank of England blijft belangrijk

Beursblik: communicatie Bank of England blijft belangrijk
18 mrt 2021 om 16:21

De Bank of England handhaafde donderdag conform de verwachting zijn monetaire beleid maar de Britse centrale bank leek daarbij wel iets meer dovish dan verwacht door het huidige tempo van de QE-opkopen te handhaven en aan te geven dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie zich ontwikkelt richting de doelstelling van 2 procent.

Volgens valuta-analist Simon Harvey van Monex Europe zijn de ontwikkelingen sinds het rentebesluit van februari positief maar zwakte de centrale bank toch het idee van de markt af dat het monetaire beleid eerder wordt genormaliseerd.

Dat is volgens Harvey niet per se nieuw voor de centrale bank, maar het zorgt er mogelijk wel voor dat de BoE net als de Amerikaanse Federal Reserve wat achter de feiten aan gaat lopen terwijl de economie herstelt. Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als een dovish ontwikkeling, aldus de valuta-analist.

Belangrijk wordt dat de markt begrijpt hoe de beleidsmakers aankijken tegen het economisch herstel en daarbij is de communicatie essentieel, aldus Harvey. Hij wijst in het bijzonder op het inflatierapport dat de BoE bij zijn rentebesluit in mei zal publiceren.

Als het economisch herstel doorzet, dan neemt de druk op het beleidscomité van de centrale bank toe om actie te ondernemen. De markten verwachten minimaal een aanpassing in de guidance betreffende het obligatie-opkoopprogramma, waarvan momenteel wordt gedacht dat dit vanaf het eind van dit jaar op natuurlijke wijze zal worden afgebouwd, aldus Harvey.

Het Britse pond verzwakte donderdag licht ten opzichte van de dollar, op 1,3926 en noteerde ten opzichte van de euro juist iets hoger op 0,8560.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.