Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen verdeeld richting weekend

Europese beurzen verdeeld richting weekend
12 mrt 2021 om 18:46

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag verdeeld gesloten. De STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent in de min op 423,08 punten. De Duitse DAX verloor 0,5 procent bij een slot van 14.502,39 punten, de Franse CAC 40 steeg 0,2 procent met een stand van 6.046,55 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,4 procent in het groen op 6.761,47 punten.

Analist David Madden van CMC Markets sprak van een gemengd plaatje op de Europese beurzen, waarbij de toch weer oplopende rentes het sentiment ondermijnden.

De aandelenmarkten zetten de afgelopen dagen een positieve reeks neer vanwege de hoop dat lockdownmaatregelen in de komende maanden worden versoepeld en de goedkeuring van de 1,9 biljoen dollar bedragende coronastimulus in de VS, aldus Madden.

“Maar het vooruitzicht van een sterkere groei heeft een keerzijde, namelijk een toenemende inflatie, en dat stuwt de obligatierentes”, aldus de marktanalist.

De Duitse tienjaarsrente noteerde vrijdag licht hoger op -0,30 procent terwijl de Amerikaanse variant steeg naar 1,62 procent.

De Duitse inflatie week in een definitieve versie niet af van de voorlopige met 1,3 procent op jaarbasis.

De Britse industriële productie daalde in januari met 1,5 procent meer dan verwacht. In de prognose werd rekening gehouden met een afname met 1,2 procent. Het handelstekort van het Verenigd Koninkrijk liep in januari wel terug. Verder kromp de Britse economie in januari met 2,9 procent op maandbasis en met ruim 9 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wist de Britse economie de meest recente lockdown veel beter te doorstaan dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1943. De WTI-olieprijs steeg fractioneel en noteerde net boven de 66 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financials profiteerden van de oplopende rentes. Deutsche Bank, BNP Paribas en ING stegen ruim een procent.

Techaandelen stonden juist onder druk. In Parijs daalde STMicroelectronics 1,9 procent, terwijl ASML 2,2 procent daalde in Amsterdam en Infineon 0,8 procent verloor in Frankfurt.

Burberry won 6,9 procent nadat het Britse luxeconcern met een sterke outlook kwam voor het lopende boekjaar.

De resultaten van EssilorLuxottica stonden in 2020 onder druk. Het concern is het nieuwe jaar wel met vertrouwen begonnen en verwacht veel van de online-activiteiten. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld. De Dow Jones index scherpte zijn record aan maar de S&P 500 en Nasdaq verloren terrein. De techindex moest bijna een procent laten gaan.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.