Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 8 maart 2021 17:51

AEX begint nieuwe week overtuigend

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek overtuigend begonnen. Bij een slot van 665,65 punten, steeg de AEX maandag 1,8 procent.

Volgens Justin Blekemolen van Lynx zit de AEX in een consolidatiefase, maar "belangrijke steunniveaus zijn nog altijd intact", aldus de beleggingsspecialist.

Als de AEX op korte termijn boven de 671,5 punten kan uitbreken, dan heeft de index "weer genoeg kracht" om de 689 punten te gaan testen en daarmee komt een nieuwe recordstand weer in zicht, aldus Blekemolen.

Dit weekend keurde de Amerikaanse Senaat het 1,9 biljoen dollar bedragende coronasteunpakket van president Joe Biden goed. Het voorstel werd op bepaalde punten wel aangepast en moet nu opnieuw worden behandeld door het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurt naar verwachting deze week, waarna er opnieuw wordt gestemd en bij akkoord kan Biden zijn handtekening zetten.

Ondertussen loopt de Amerikaanse tienjaarsrente verder op. Maandag noteerde die op 1,60 procent en de Duitse variant op -0,27 procent.

Volgens Blekemolen is de hogere rente "goed voor veel aandelen op de Nederlandse beurs", zoals de financials, die daar recent van profiteerden en ook maandag duidelijk in de lift zaten.

Later deze week komt de Europese Centrale Bank ook met haar rentebesluit. Wijzigingen worden niet verwacht, maar voorzitter Christine Lagarde zal volgens marktkenners zeker ingaan op de oplopende rentes.

Economen van Bank of America denken dat Lagarde de markten zal geruststellen dat het accommoderende monetaire beleid wordt gehandhaafd op de lange termijn om de gunstige financiële condities te waarborgen.

"We verwachten geen taper tantrum in Europa", aldus de economen.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Opvallend was de onverwachte daling van de industriële productie in Duitsland in januari. Er was gerekend op een minimale groei, maar de productie nam met 2,5 procent af ten opzichte van december.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laat de daling zien dat het moeilijk wordt voor de Duitse industrie om alleen de gehele economie overeind te houden en een nieuwe economische krimp te voorkomen.

De euro/dollar noteerde richting het slot in Amsterdam 0,4 procent lager op 1,1862.

Een vat WTI-olie handelde op dat moment een half procent lager, net onder 66 dollar. Vanochtend spoten de olieprijzen nog omhoog op de berichten dat een grote oliehaven in Saoedi-Arabië aan de Perzische Golf dit weekend onder vuur is genomen door de Jemenitische Houthi strijdkrachten.

Bedrijfsnieuws

Financials sloten maandag stevig in de plus. Aegon, ING en ABN AMRO stegen 5 tot zelfs 9 procent. Unibail-Rodamco-Westfield steeg ruim 8 procent.

Grootste daler was Prosus met een verlies van 1,2 procent, terwijl Galapagos 0,5 procent daalde. Verder eindigden alle aandelen in de AEX in het groen.

In de AMX deden OCI en Boskalis goede zaken met koerswinsten van ruim 4 tot zelfs 6 procent. En ook hier deed vastgoed het goed, want Eurocommercial Properties steeg meer dan 3 procent.

OCI wil zijn operationele strategie versneld uitvoeren, waardoor het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) in de komende 3 tot 5 jaar met 75 miljoen dollar per jaar kan worden verhoogd. Dit bleek maandag uit de nieuwe doelen van de producent van kunstmest, melamine en methanol, die tijdens een ESG-strategiedag werden gepresenteerd.

Het bedrijf wil ook de CO2-uitstoot verminderen, met 20 procent in 2030 en denkt in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Corbion was hekkensluiter met een min van ruim 2 procent. Barclays verhoogde maandag wel het koersdoel van Corbion.

Bij de smallcaps had Wereldhave een goede dag. Het aandeel won 5 procent. Sligro was koploper met een plus van bijna 8 procent. BAM daalde bijna een procent en verder bleven de verliezen in de AScX vrij beperkt.

AMG Vanadium heeft een langjarige overeenkomst gesloten met een grote olieraffinaderij uit Noord-Amerika om gebruikte katalysatoren te verwerken en te recyclen. Dit meldde AMG maandagmiddag zonder financiële details te geven, of de naam van de opdrachtgever te vermelden. AMG daalde 0,5 procent.

Lokaal viel Beter Bed op met een winst van bijna 15 procent.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag rond het Amsterdamse slot overwegend in het groen. De Nasdaq noteerde wel 0,6 procent lager.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

 • 15:35

  Aandeel Alibaba: bevindt zich in het vizier van de Chinese overheid

 • 09:03

  ETF van de week: WisdomTree Physical Palladium (VZLB)

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom