Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs verder omhoog

Olieprijs verder omhoog
5 mrt 2021 om 20:45

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 66,09 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,5 procent duurder. Op weekbasis steeg de WTI-olieprijs ruim 7 procent.

De markten reageerden donderdag al enthousiast op de verlenging van de bestaande productie-afspraken van OPEC en zijn bondgenoten tot en met april en de vrijwillige productieverlaging van Saoedi-Arabië, ook tot eind volgende maand. Dat optimisme bleef vrijdag hangen.

Met de verlenging is volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO een einde gemaakt aan alle onzekerheid.

Voorafgaand aan de vergadering liepen de verwachtingen uiteen tussen een productieverhoging van 1,5 miljoen per dag vanaf 1 april tot het verlengen van het huidige productieniveau, zei Van Cleef, die benadrukte dat uit het persbericht van OPEC+ een grote eensgezindheid blijkt.

Inmiddels stijgt de olieprijs door en nadert het niveau van 70 dollar per vat. "De opleving is zelfs zo sterk, dat de langjarige neergaande trendlijn weer in beeld komt", aldus Van Cleef. En het doorbreken van de langjarige trend zou in technisch opzicht  volgens de econoom "pas echt een 'gamechanger' betekenen".

Van Cleef ziet echter vanuit fundamentele analyse nog steeds ook neerwaartse prijsrisico's. "Iets dat deze langjarige termijntrend nog even intact kan houden."

"De markt suggereert een krapte die er niet is. Daarom blijven wij van mening dat het prijsrisico vooral neerwaarts is en dat de prijs te ver doorschiet naar boven", aldus Van Cleef, die zijn taxaties voor de olieprijs verhoogde.

Eind 2021 rekent ABN AMRO op een prijs van 60 dollar voor een vat Brent. De gemiddelde prijs in heel 2021 ziet hij op 63 dollar. Voor WTI is dat respectievelijk 57 en 60 dollar.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!