Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op lager slot

Wall Street koerst af op lager slot
3 mrt 2021 om 20:40

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel lager.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,8 procent tot 3.838,53 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 31.433,28 punten en de Nasdaq noteerde 2,2 procent lager op 13.060,10 punten.

Aanvankelijk leken de Amerikaanse aandelenmarkten hoger te openen vanwege de veelbelovende uitrol van coronavaccins en de vooruitgang richting een nieuwe fiscale stimuleringswet ter ondersteuning van het Amerikaans economisch herstel.

Een tegenvallend ADP-banenrapport gooide roet in het eten. Een lichte stijging van het rendement op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties van 1,413 procent naar 1,482 procent zette het sentiment verder onder druk.

“Deze hoge volatiliteit is te verwachten”, zei analist Seema Shah van proncipal Global Investors. Volgens de analist verrast met name de timing waarop dit gebeurt de markt, “omdat de meeste mensen hadden verwacht dat deze problemen later dit jaar of begin volgend jaar zouden opspelen”, zei Shah.

Media berichtten dat de Democraten zullen proberen om meningsverschillen over werkloosheidsuitkeringen en andere kwesties te overbruggen, aangezien ze ernaar streven om de komende dagen een hulppakket van 1,9 biljoen dollar af te ronden.

De Amerikaanse president Joe Biden zei ook dat de Verenigde Staten tegen eind mei genoeg coronavaccins zullen hebben voor alle Amerikaanse volwassenen, wat twee maanden eerder is dan dat hij eerder zei.

Optimisme over de betere economische vooruitzichten voedt met name de vraag naar aandelen in bedrijven die zullen profiteren als de economie weer ‘normaal’ wordt, zei analist Chris Dyer van Eaton Vance. Dat geldt ook voor de bank- en energieaandelen, die dit jaar beter presteren dan de technologiesector.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten bekend dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in februari minder hard is gestegen dan verwacht. Het aantal banen steeg in februari met 117.000. De markt rekende vooraf op een toename met 225.000 banen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gestegen met 0,5 procent. De marktindex steeg van 790,6 naar 794,5.

Een tweetal inkoopmanagersindices voor de dienstensector over februari schetste een verdeeld beeld. Markit sprak over een versnelling van de groei, terwijl ISM een vertraging van de groei in activiteit optekende.

De euro/dollar noteerde op 1,2066. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2055 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2089 op de borden. 

Olie noteerde woensdag tot 2,6 procent hoger, hoewel uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse energieagentschap IEA bleek dat de Amerikaanse ruwe olievoorraden in de week eindigend op 26 februari zijn gestegen met circa 21,6 miljoen vaten tot 484,6 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en arbeidskosten in het vierde kwartaal, gevolgd door de fabrieksorders in januari.

Bedrijfsnieuws

Hewlett Packard Enterprises heeft zijn winstverwachting voor 2021 verhoogd. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een winst per aandeel tussen 0,02 en 0,08 dollar. Voor heel 2021 rekent het bedrijf op 0,48 dollar tot 0,66 dollar. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Digitale zorgverzekeraar Oscar Health, bekend onder New Yorkers door reclames in de metro, gaat naar de beurs. De verwachting is dat deze stap het bedrijf zal waarderen op 8 miljard dollar.
 
FedEx gaat 2 miljard dollar investeren op weg naar klimaatneutraal zijn in 2040. Dat maakte de pakketbezorger uit Tennessee woensdag bekend. De logistieke reus gaat met uitsluitend elektrische auto’s rijden. Het aandeel won 0,3 procent.
 
Het Chinese Tencent, dat wordt gerund door miljardair Pony Ma, heeft geïnvesteerd in honderden tech-startups die bij elkaar een slordige 250 miljard dollar waard zijn, en is nu met 900 miljard dollar het meest waardevolle Chinese bedrijf. Omdat het bedrijf zelf geen e-commerce doet, zou het minder gevoelig zijn dan Alibaba van Jack Ma voor kritiek van toezichthouders, schrijft The Wall Street Journal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.