Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 2 maart 2021 17:52

Klein verlies voor AEX

De Amsterdamse beurs is dinsdag licht lager gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 663,26 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Het Damrak startte de handelsdag in de min, na een waarschuwing van China's belangrijkste banktoezichthouder dat aandelen op Wall Street en elders in de wereld zeepbellen lijken te worden. En zeepbellen spatten uiteindelijk uiteen. Lagere grondstofprijzen drukten ook op de aandelenmarkten.

Na opening zakte de beurs verder weg om vervolgens gedurende het verloop van de dag weer op te krabbelen, waarna de beurs de winsten toch weer zag vervliegen.
 
De recente stijging van de obligatierente en zorgen over een eventuele verkrapping van het monetaire beleid van de centrale banken nu de wereldeconomie herstelt, blijven daarbij als een donkere wolk boven de markt hangen.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat centrale bankiers over elkaar heen vallen om beleggers ervan te overtuigen dat hogere rentes niet de bedoeling zijn. Hij verweest daarmee onder andere naar de verklaring van ECB-bestuurder Villeroy dat een verdere verlaging van de beleidsrente tot de mogelijkheden behoort.

"Ook moet de ECB volgens hem kunnen en moeten reageren om enige verkrapping ongedaan te maken. Als klap op de vuurpijl zei hij dat de ECB in de toekomst een inflatie boven de doelstelling van 2 procent zou kunnen tolereren", aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in februari op jaarbasis in een stabiel tempo zijn gestegen. De inflatie bedroeg 0,9 procent, wat gelijk was aan de voorgaande maand. Op maandbasis tegen de prijzen met 0,2 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in januari op maandbasis met 4,5 procent gedaald. Op jaarbasis was zelfs sprake van een daling met 8,7 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in februari juist licht gestegen. Het voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheidspercentage bedroeg 6,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2071. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2011 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2047 op de borden.

Olie noteerde dinsdag 0,8 procent hoger.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,1 procent, gevolgd door KPN en IMCD met winsten van respectievelijk 2,6 procent en 2,1 procent.

ASMI was met een verlies van 2,6 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen, ondanks enkele stevige koersdoelverhogingen. Unibail-Rodamco-Westfield daalde 2,1 procent, terwijl ASML 2,0 procent verloor. Heineken daalde 1,4 procent.

In de AMX ging JDE Peet's aan kop met een winst van 1,3 procent. Intertrust steeg 0,9 procent. NSI won 0,6 procent. Fugro was met een verlies van 2,0 procent de sterkste daler.

PostNL gaf 1,6 procent prijs, na maandag nog flink gestegen te zijn na rapportering van definitieve cijfers over 2020.

In de AScX steeg AMG 3,2 procent. Het bedrijf kreeg een koersdoelverhoging van Berenberg. Het koersdoel ging van 30,00 naar 36,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

ICT Group steeg 3,8 procent, Brunel won 1,9 procent en Alfen verloor 3,1 procent.

CM.com, dat een overname aankondigde, verloor 0,7 procent. DPA, waar een overnamebod op werd uitgebracht, steeg 7,9 procent. Gilde deed een bod van 1,70 euro per aandeel, waarmee DPA wordt gewaardeerd op bijna 80 miljoen euro.

Het lokaal genoteerde Fastned leverde 11,8 procent in. 

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.881,74 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

april 9, 2021

AEX week 14 2021 – Pauze voor de bulls….

april 9, 2021

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

april 9, 2021

Kooptip: SBM Offshore veel te laag gewaardeerd ⚓ | Deze Week in het DAH Magazine #shorts

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

 • 17:24

  TA van Edward Loef – Instapmomenten Ford, GM & Tesla

 • 15:35

  Aandeel Alibaba: bevindt zich in het vizier van de Chinese overheid

 • 09:03

  ETF van de week: WisdomTree Physical Palladium (VZLB)

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
09 apr 17:02 Redactie

Prosus kan fors omhoog ⬆️ | De Aandeelhouder Podcast Afl. 13

09 apr 16:45 Nico Inberg

Dit weekend in het Beursmagazine [Video]

09 apr 09:55 Nico Inberg

Dubbele pet zakenbank bij emissie Viacom