Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: de beurs in beeld

Uitgelicht: de beurs in beeld
1 mrt 2021 om 11:26

De oplopende obligatierentes waren afgelopen week het dominerende thema. Beleggers begonnen zich de afgelopen week steeds meer zorgen te maken over de snel stijgende obligatierendementen, omdat deze de groei van vooral techbedrijven, die afhankelijk zijn van ‘goedkoop geld’, kunnen ondermijnen, terwijl ook de aantrekkingskracht van aandelen minder wordt. Oplopende rentes weerspiegelen het vertrouwen van de markt dat een economisch herstel nabij is doordat vaccinaties de pandemie beteugelen, terwijl een Amerikaanse stimuleringsplan ter waarde van 1,9 biljoen dollar de economie een duw in de rug moet geven.

Het sentiment kwam in de tweede helft van de handelsweek verder onder druk te staan door oplopende geopolitieke spanning, nadat Washington in de nacht van donderdag op vrijdag luchtaanvallen uitvoerde op Iraanse doelen in Syrië, ter vergelding van een raketaanval in Irak eerder in februari waarbij een civiele aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair en andere coalitietroepen gewond raakten. 

Strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management verscheen vorige week maandag voor de camera van ABM Financial News. De traditionele 60:40-aandelen/obligatieportefeuille heeft er vrijwel nog nooit zo duur uitgezien, waardoor beleggers die op zoek zijn naar zowel inkomsten als diversificatie, voor grote uitdagingen staan, zei hij.

Juvyns ziet in combinatie van mogelijkheden de oplossing. De strateeg denkt dat flexibele vastrentende strategieën, vastgoed, infrastructuur en macro-hedgefondsen onderdeel van de oplossing zijn.

Klik hier voor: Zoektocht naar inkomsten en diversificatie enorme uitdaging

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets presenteerde maandag zijn wekelijkse technische update. De AEX is bezig met een correctie en dit biedt koopkansen, zei hij.

Indien de koers onder de belangrijke steun op 667 punten sluit, krijgt de daling meer momentum en kan de gap op 649 punten gesloten worden. Een hogere bodem boven het dieptepunt op 634 punten uit januari blijft de verwachting. De lange termijn positieve visie blijft in dit scenario van kracht. 

Van den Akker blijft voor de AEX koersdoelen hanteren van 700 en 725 punten.

Klik hier voor: Correctie AEX biedt koopkansen

Vandaag presenteerde Van den Akker al weer zijn nieuwste update. De correctie is volgens de technisch analist nog niet voorbij.

Klik hier voor: correctie AEX nog niet voorbij

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de beleggersvrees voor rente onterecht.

Er is inflatie- en rentevrees, aldus Van Leenders. Maar in Europa is die inflatievrees onterecht. In de VS is de vrees “misschien wat meer” op zijn plaats, maar ook daar ziet de expert van Van Lanschot Kempen het niet zo’n vaart lopen, hoewel er enorme nieuwe overheidsstimuleringen aan komen.

“Maar waar de pijngrens precies ligt, dat weten we niet”, aldus Van Leenders. “Het gaat om de mate en de snelheid en vooralsnog is er geen reden tot paniek.”

Klik hier voor: Beleggersvrees voor rente onterecht

Terwijl de beurs steeds meer aandacht heeft voor inflatie, heeft ABN AMRO zijn cyclische sectorpositionering in de aandelenportefeuille nog verder aangezet. Met de verdere uitrol van vaccinatieprogramma’s blijft de bank uitgaan van een fors wereldwijd economisch herstel in de tweede jaarhelft.

Klik hier voor: cyclisch accent verder aangezet door stijgende rente

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.