Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst overwegend hoger

Wall Street koerst overwegend hoger
26 feb 2021 om 19:45

De Amerikaanse aandelenmarkten koersen vrijdag overwegend hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 index steeg 0,2 procent en de Nasdaq won 1,2 procent. De Dow Jones index leverde 0,8 procent in.

Wall Street beleeft een volatiele week, waarin de stijgende obligatierentes het sentiment domineren.

“De markt is zenuwachtig. De stijgende obligatierentes zetten aandelen, vooral groeiaandelen, onder druk”, aldus Sebastien Galy van Nordea Asset Management.

“Het fundamentele beeld is robuust en is zelfs robuuster dan voor de introductie van het coronavaccin”, volgens marktanalist Wei Li van BlackRock. “Zodra de rentes stabiliseren, kunnen risicovolle activa het nog steeds goed doen.”

Goldman Sachs is het daar mee eens. “De rentes staan nog laag genoeg om risicovolle beleggingen te ondersteunen”, meent marktstrateeg Peter Oppenheimer van de Amerikaanse grootbank.

Ondertussen dreigen nieuwe geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten nadat de Verenigde Staten vannacht luchtaanvallen uitvoerden op Iraanse doelen in Syrië. De aanvallen waren volgens het Pentagon een vergelding voor een raketaanval in Irak eerder deze maand waarbij een aannemer om het leven kwam en een Amerikaanse militair gewond raakte. 

Daarnaast publiceerde VS vandaag een rapport waarin staat dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman akkoord heeft gegeven voor het vermoorden van journalist Jamal Khashoggi, aldus SEB.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het persoonlijk inkomen in de VS in januari met maar liefst 10 procent is gestegen, terwijl de persoonlijke inkomens met 2,4 procent toenamen. Deze stijgingen waren ook min of meer voorzien.

Belangrijk voor de Federal Reserve is de PCE kerninflatie, die in januari stabiliseerde op 0,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis was sprake van een lichte toename van 1,4 naar 1,5 procent.

Verder daalde de inkoopmanagersindex van Chicago in februari en nam ook het consumentenvertrouwen in de VS, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, deze maand af. 

De euro/dollar handelde vrijdagavond op 1,2086. Olie noteerde 2,4 procent lager.

Bedrijfsnieuws
 
Airbnb noteerde bijna 14 procent hoger. De online verhuurder van privéwoningen draaide het afgelopen kwartaal een hoger verlies vanwege de kosten in verband met de beursgang en de effecten van de coronaviruspandemie op de reissector.

Beyond Meat won 2,3 procent. De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers zakte donderdag nabeurs aanvankelijk weg na publicatie van de kwartaalcijfers, omdat deze tekortschoten, maar het aandeel veerde op nadat het bedrijf een driejarige overeenkomst aankondigde met McDonald’s. 

De omzet van DoorDash verdrievoudigde in het vierde kwartaal van 2020, maar de maaltijdbezorger rekent wel op een groeivertraging in 2021. Het aandeel steeg met nog een paar uur handel 0,2 procent.
 
Nikola heeft het afgelopen kwartaal een kleiner dan verwacht aangepast verlies geboekt en zei zich te heroriënteren op zijn “kernactiviteiten”. Het aandeel noteerde 8 procent lager.

HP Inc. heeft het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. Het aandeel steeg bijna 5 procent.

Tesla noteerde een procent lager, nadat de producent van elektrische auto’s meldde de productie in Californië voor twee dagen te hebben onderbroken vanwege een tekort aan onderdelen. Inmiddels zijn de activiteiten weer hervat.

Boeing was van plan om de beschermende motorafdekkingen van zijn 777 vliegtuigen te versterken, maanden voor een paar ernstige storingen. Dit bleek uit interne documenten. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.