Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs licht lager gesloten

Olieprijs licht lager gesloten
23 feb 2021 om 20:40

De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag lager gesloten, nadat de markt eerdere winsten zag vervliegen.

De olieprijs noteerde eerder op de dag nog hoger, vanwege de verwachting dat de Amerikaanse productie, deels stilgelegd door winterstormen vorige week, langzamer zal herstellen dan aanvankelijk werd gedacht. Daarnaast profiteerde de olieprijs van de bredere rally voor grondstoffen.

“Olie wordt meegetrokken in de bredere opwaartse grondstofbeweging,gesteund door een zwakkere Amerikaanse dollar”, zei grondstofstrateeg Warren Patterson van ING. “Ondertussen is er ook het groeiend inzicht dat de oliemarkt er voor de rest van het jaar krap uitziet, met een aantal analisten die hun prijsramingen van de afgelopen week opwaarts hebben bijgesteld, waaronder wij”, voegde hij toe.

Bank of America verwacht dat de prijs voor een vat Brent-olie in het tweede kwartaal van 2021 piekt op 70 dollar om vervolgens in de tweede jaarhelft terug te vallen naar 60 dollar. Eerder werd nog uitgegaan van een prijs van 50 dollar per vat Brent aan het eind van 2021. Voor 2022 laat Bank of America zijn voorspelling van 55 dollar per vat ongewijzigd.

Ook Morgan Stanley stelde zijn prijsramingen voor Brent opwaarts bij naar 75 dollar per vat. ING verhoogde vorige week zijn outlook naar 65 dollar per vat, versus de eerdere prognose van 60 dollar per vat.

Ondertussen is de situatie in Texas, waar veel olieproductie- en verwerkingsfaciliteiten zijn, zorgwekkend; temperaturen onder nul en de onderbrekingen van stroom- en gasvoorzieningen hebben vrijwel alle raffinaderijen in Texas stilgelegd. “De dagelijkse productie aldaar van 5,1 miljoen vaten per dag is goed voor meer dan een kwart van de raffinaderijcapaciteit”, zei analist Eugen Weinberg van Commerzbank.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,03 dollar lager op 61,67 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.