Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
19 feb 2021 om 12:20

De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger na redelijk tot goede inkoopmanagersdata uit Azië, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk, waarmee de opwaartse trend intact blijft.  

“Nu de inflatieverwachtingen hoog oplopen, nemen de zorgen over de impact op aandelen toe. Echter, een hogere inflatie van tussen de 2,5 en 3 procent belemmeren de rally op aandelenmarkten vermoedelijk niet”, betoogde Jeroen Blokland, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Robeco. “Pas bij een inflatie van 3,5 procent begint de markt te haperen, bij 6 procent wordt het rendement negatief”, aldus Blokland.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een stijging van 0,4 procent op 412,70 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,5 procent naar 13.956,00 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,7 procent met een stand van 5.767,83 punten. De Britse FTSE steeg vrijdag 0,1 procent naar 6.621,79 punten.

In Duitsland stegen de producentenprijzen in de afgelopen maand op jaarbasis weer, net als over december, toen er een einde kwam aan 10 maanden van dalingen. In het Verenigd Koninkrijk werd door de detailhandel in januari op maandbasis 8,2 procent minder verkocht, terwijl ten opzichte van een jaar eerder de verkopen met 5,2 procent afnamen. Deze cijfers waren slechter dan verwacht.

De samengestelde inkoopmanagersindex van Japan kwam voor februari in een voorlopige meting iets hoger uit en duidde met een index van 47,6 op minder krimp dan in januari. Ook uit het eurogebied kwamen vrijdag diverse eerste indicaties voor de trends in de industrie en in de dienstensectoren. De Britten lieten een enorme verbetering zien. De eurozone zag de activiteit in de industrie aantrekken naar het hoogste niveau in drie jaar tijd.

In de Verenigde Staten volgen vanmiddag tevens enkele inkoopdata, naast de verkopen van bestaande woningen in januari.

Sprekers zijn vandaag Gertjan Vlieghe van de Bank of England en de voorzitter van de Federal Reserve van Richmond Thomas Barkin.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag een gesprek over veiligheid in het kader van een conferentie daarover in München, waar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan deelneemt.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 2,0 procent in het rood op 59,30 dollar, terwijl voor een april-future Brent 62,98 dollar werd betaald, een daling van 1,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2141. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2104 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,2091 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Renault is niet van plan een dividend uit te keren over 2020, nadat het afgelopen jaar een flink verlies in de boeken zette. In 2020 boekte Renault een nettoverlies van 8,0 miljard euro tegen een kleiner verlies van 141 miljoen euro in 2019. Dit viel onder meer toe te schrijven aan een negatieve bijdrage van bijna 5 miljard euro door partner Nissan Motor. De koers van het aandeel noteerde een verlies van 4,5 procent.

Danone heeft in 2020 in lijn met de aangepaste verwachtingen gepresteerd. Voor 2021 verwacht Danone een moeilijk eerste kwartaal, terwijl de groei in het tweede kwartaal zou moeten terugkeren. In het tweede jaarhelft zal Danone naar verwachting weer winstgevende groei boeken. De terugkerende operationele marge zal volgens Danone in 2021 in lijn zijn met die in 2020. De koers van het aandeel Danone noteerde 4,4 procent hoger.

Allianz heeft in het vierde kwartaal van 2020 een hogere operationele winst geboekt, waaraan alle segmenten bijdroegen. Allianz wil een dividend uitkeren van 9,60 euro per aandeel over 2020, hetgeen vergelijkbaar is met het dividend over 2019. Voor 2021 mikt Allianz op een operationele winst van 12 miljard euro, met een speling van 1 miljard euro naar boven of beneden. Over heel 2020 kwam de operationele winst uit op 10,75 miljard euro. De koers van het aandeel noteerde een plus van 1,5 procent.

In Parijs noteerde een stevige minderheid onder de hoofdaandelen onder het slot van donderdag, maar op de koers van het aandeel Renault na, bleven de verliezen beperkt. De plussen gaven meer iets meer aanleiding tot aandacht. Zo liepen de koersen van de aandelen Atos en Société Générale meer dan 2 procent op.

In Frankfurt trad een nog iets positiever beeld naar voren met slecht circa eenderde van de hoofdaandelen met een lagere koersnotering. De koers van het aandeel Volkswagen voerde de lijst van stijgers aan met een koerswinst van 2 procent. Flink koersverlies was weggelegd voor aandeel RWE dat meer dan 2 procent inleverde.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De S&P 500 verloor donderdag 0,4 procent bij een slot van 3.913,97 punten, de Dow Jones index daalde 0,4 procent tot 31.493,34 punten en de Nasdaq liet 0,7 procent gaan bij een slotstand van 13.865,36 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Harley-Davidson

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.