Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: euro en dollar speelballen in technisch veld

Valuta: euro en dollar speelballen in technisch veld
12 feb 2021 om 11:40

De daling van de dollar ten opzichte van de euro lijkt door de markt tot staan te zijn gebracht, waarmee de Amerikaanse munt voorlopig stabiel noteert.

“De drijvende factoren van de dollar zijn veranderd”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. “Beleggers hebben weer meer interesse in de dollar gekregen, omdat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verbeterden. Daarnaast blijft de Fed mogelijk minder lang verruimingsgezind dan eerder werd aangenomen. Dit zorgde voor een oplopende dollar. De recente daling van de Amerikaanse munt lijkt daarmee tijdelijk”, aldus Boele.

De euro en de dollar bevinden zich momenteel vooral in een technische gedreven markt waarbij 1,22 dollar minder realistisch lijkt dan een test voor de euro van de 1,1950 dollar. “Als die wordt doorbroken komt 1,1700 dollar in beeld”, voorziet Boele.

Volgens ABN AMRO bestaat de kans dat het Britse pond door het psychologische niveau van 1,40 dollar gaat, maar dan wel weer terugvalt. Het Verenigd Koninkrijk heeft een ruime voorsprong in het vaccineren ten opzichte van de VS en de eurozone. Hierdoor denken beleggers dat de lockdownmaatregelen eerder teruggedraaid zullen worden en dat de economie sneller kan herstellen.

“Maar wij zijn niet zo optimistisch gestemd over de Britse economie. De centrale bank kan zijn monetair beleid nog verder verruimen. We denken dat de VS en de eurozone het tempo van vaccineren gaan opschroeven. Dus dan wordt de achterstand op het VK kleiner. Hierdoor kunnen beleggers minder optimistisch worden over de vooruitzichten van het pond. Het Britse pond is vooral duur ten opzichte van de dollar”, aldus de valutaspecialist van ABN AMRO.

De Zweedse centrale bank liet woensdag haar beleidsrente ongewijzigd op 0 procent en gaf aan door te gaan met het opkoopprogramma en dat de beleidsrente de komende jaren niet gaat stijgen. In de vooruitzichten van de centrale bank staat de beleidsrente tot het eerste kwartaal van 2024 op 0 procent.

“We denken dat de centrale bank waarschijnlijk pas klaar is voor een renteverhoging op het moment dat de ECB hier klaar voor is en dat duurt nog even. De risico’s voor de kroon liggen wat ons betreft aan de bovenkant. De Zweedse economie zal het hoogstwaarschijnlijk beter doen dan de economie van de eurozone. Daarnaast heeft Zweden een overschot op de betalingsbalans en een relatief klein begrotingstekort. Tot slot is de Zweedse kroon de meest ondergewaardeerde valuta van de belangrijkste valuta’s”, aldus Boele vrijdag.

De Britse economie liet in het vierde kwartaal een groei zien van 1,0 procent, aanzienlijk minder dan over het derde kwartaal, maar wel beter dan de verwachte groei van 0,6 procent.

Uit de Verenigde Staten komt vandaag alleen het voorlopige consumentenvertrouwen over februari zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan.

Dan is er ook vandaag maar één spreker, en dat is de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams.

De euro noteerde vrijdag 0,2 procent lager op 1,2105 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8782 Britse pond. Het Britse pond daalde vrijdag 0,2 procent en noteerde op 1,3785 dollar. De dollar noteerde tijdens de viering van nieuwjaar in China 0,6482 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,3 procent en noteerde daarmee op 105,0435 yen. De euro noteerde onveranderd op 10,0873 Zweedse kroon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.