Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ABN AMRO stelt olieprijsramingen opwaarts bij

Beursblik: ABN AMRO stelt olieprijsramingen opwaarts bij
12 feb 2021 om 16:26

ABN AMRO heeft als gevolg van het aanhoudende marktoptimisme zijn olieprijsramingen licht opwaarts bijgesteld. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef vrijdag in zijn maandelijkse Energiemonitor.

Met name de dalingen die hij verwachtte in het tweede en derde kwartaal zullen iets minder diep worden, zei de econoom. "We blijven uitgaan van een bandbreedte waarbij de gemiddelde Brent olieprijs ruwweg ligt tussen de 50 en 60 dollar per vat", aldus Van Cleef.

Marktspeculatie zal de olieprijs volgens de econoom mogelijk tijdelijk extra steun bieden. Technisch kan de prijs voor Brent naar 70 tot 72 dollar per vat, aldus Van Cleef.

Maar de econoom verwacht dat op basis van de vraag- en aanbodverhouding zo’n prijsniveau niet lang houdbaar is, aangezien olieproducenten bij een hogere olieprijs de productie zullen opvoeren.

"Met zoveel reserve productiecapaciteit beschikbaar zullen er de komende jaren geen tekorten ontstaan. Daarnaast bestaat het risico dat het verwachte herstel van de vraag naar olie zal tegenvallen. De grootste herstelbeweging zal moeten komen uit de luchtvaart. Zeker voor het vakantievliegverkeer zien wij nog geen groot herstel dit jaar", aldus de econoom.

Eind maart rekent ABN AMRO voor een vat Brent op een prijs van 60 dollar en eind dit jaar op 53 dollar.

Premium analyses

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!