Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: positieve vrije kasstroom TomTom verwacht ondanks rode cijfers

Beursblik: positieve vrije kasstroom TomTom verwacht ondanks rode cijfers
2 feb 2021 om 12:37

TomTom heeft ook in de laatste maanden van 2020 verlies geleden, maar de vrije kasstroom heeft vermoedelijk een duidelijke verbetering laten zien.

Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus mikken op een kwartaalomzet van 134 miljoen euro met een EBIT-verlies van 76 miljoen euro.

TomTom liet zelf bij de cijfers over het derde kwartaal weten op een sterke groei bij Automotive te rekenen.

De omzet van Automotive kwam afgelopen kwartaal volgens de analisten uit op 61 miljoen euro bij, Enterprise was goed voor 42 miljoen euro en de consumententak voor 31 miljoen euro.

Netto werd in het vierde kwartaal vermoedelijk een verlies door TomTom geleden van 65 miljoen euro. Wel was er volgens de analisten een positieve vrije kasstroom van 34 miljoen euro. Zelf rekent de navigatiespecialist op een vrije kasstroom van 30 miljoen euro.

Ook in de voorgaande kwartalen leed TomTom al verlies. In het derde kwartaal daalde de omzet met 10 procent. De vrije kasstroom lag toen op 20 miljoen euro negatief.

De outlook voor 2020 van TomTom is een omzet van circa 530 miljoen euro, met een brutomarge van ongeveer 80 procent.

Analisten rekenen voor heel 2020 op een omzet van 537 miljoen euro met een EBIT van 286 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 257 miljoen euro. De vrije kasstroom zal aan het eind van 2020 op 26 miljoen euro negatief uitkomen, denken de analisten. Eind 2020 zal TomTom vermoedelijk een netto kaspositie hebben gehad van 378 miljoen euro.

Outlook

In 2021 zal volgens de analisten de omzet stijgen naar 580 miljoen euro. De consumententak zal blijven teruglopen, maar vooral bij Automotive voorzien de analisten een fikse omzetgroei van 228 naar 291 miljoen euro.

Wel voorzien de analisten ondanks de omzetgroei nog altijd rode cijfers in 2021. De consensus mikt op een nettoverlies van 48 miljoen euro.

UBS verwacht dat 2021 een ommekeer zal worden voor de koers van de navigatiespecialist, mede dankzij een sectorrotatie naar waardeaandelen en een herstel van de automotive sector. UBS, dat TomTom bestempelde als één van de favorieten voor 2021, denkt dat de aanstaande jaarresultaten een belangrijke aanjager voor het aandeel kunnen worden.

Dinsdag noteerde het aandeel TomTom 1,1 procent in het groen op 9,56 euro. Donderdag voorbeurs opent de navigatiespecialist de boeken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TomTom

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.