Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zilver flink in de lift na oproep tot shortsqueeze op Reddit

Zilver flink in de lift na oproep tot shortsqueeze op Reddit
1 feb 2021 om 07:30

De zilver-future koerste maandagochtend in Azië tot 7 procent hoger en noteert daarmee op het hoogste niveau in circa zes maanden tijd op bijna 29 dollar per ounce. De goudprijs noteerde daarentegen slechts enkele tienden van een procent hoger.

De afgelopen dagen werd op website van Reddit-wallstreetbets, waar miljoenen particuliere beleggers samenkomen om fel te discussiëren over beleggingen, massaal opgeroepen om zilver te kopen; #silvershortsqueeze. Het vermoeden bestaat onder deze beleggers dat Amerikaanse zakenbanken grote shortposities in zilver-futures hebben uitstaan.

Daarnaast wordt er onder meer op gewezen dat de zilverprijs ondanks de inflatie de laatste 40 jaar per saldo niet in waarde is gestegen. Ook de enorme monetaire geldcreatie door centrale banken wereldwijd, die kan leiden tot hyperinflatie, wordt als argument naar voren geschoven. Zilver kan, net als bijvoorbeeld goud, niet worden bijgedrukt.

Afgelopen week werd Wall Street nog opgeschrikt door vuurwerk bij individuele aandelen, nadat particuliere beleggers aandelen die veel geshort worden tot stratosferische hoogten opkochten.

Zo kwamen aandelen van onder meer computerspelretailer GameStop en de noodlijdende bioscoopuitbater AMC Entertainment in het vizier van de gezamenlijk opererende particuliere beleggers. Dit had tot gevolg dat hedgefondsen die anticipeerden op een koersval van de betreffende ondernemingen geconfronteerd werden met enorme verliezen, waardoor zij gedwongen werden om long-posities te verkopen om margin-calls te voorkomen.

Acties van brokers om de koopwoede in toom te houden door middel van onder meer aangescherpte margin-verplichtingen leidden ondertussen tot woede en frustratie op de site van Reddit-wallstreetbets, waar alleen al op woensdag meer dan 1 miljoen nieuwe leden werden geregistreerd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.